Harcırah Kanunu’nun çıkış gayesi, Devletin, memura tayin olduğunda evini  taşırken masraflarında destek olmasıdır. Sonrasında bu kanunun tamamını okuduğunuzda tayin kavramı açıklanırken memurun eski görev mahallinden  yeni görev mahalline  geçişine vurgu yapılmaktadır.

Eş durumu tayinine gelince madde 45’i detaylı okuduğumuzda  memurun eşiyle beraber eski görev mahallinden yeni görev mahalline gidişi anlatılmaktadır ve ikinci eşe yarım yolluk ödeneceği belirtilmektedir. Yani eşlerin eski ve yeni memur mahalleri aynı olmalıdır, aynı zamanda veya farklı zamanlarda tayin olmaları kıstas değildir. Okuduğunu anlayabilene kanun açıktır. Belirttiğimiz noktayla eş durumu tayinlerinde yarım yolluk ödemeyi, kanun şarta bağlamıştır.

Her eş durumu tayini çıkanın yolluğunu yarım ödeyemezsiniz.

-Eşlerden sadece birisinin memuriyet mahallinin değişmesi
-Eşlerin farklı memuriyet mahallerinden aynı memuriyet mahaline tayinlerinde
-Eşlerin aynı memuriyet mahalinden farklı memuriyet mahallerine tayinlerinde
-Eşlerin farklı memuriyet mahallerinden farklı memuriyet mahallerine tayinlerinde
Her iki eşe de yolluk tam ödenmelidir.

Memur mahallerini eski il ve yeni il olarak düşünemeyiz.13 ocak 2018 tarihli  Maliye Bakanlığı’nın Harcırah Kanunu Genel Tebliği’ni (Seri no:41) okuduğumuzda merkezi ilçelerin tamamının ilde, bir bütün arz ederek tek memur mahali sayıldığı, yerleşim özelliklerinin bittiği devam etmediği merkez ilçelerden ayrı ilçelerin ise aynı ilde ayrı memur mahalleri sayıldığını anlayabiliriz.

Örnek olarak İstanbul ve Adana illerini ele alırsak;

İstanbul Kadıköy’de görev yapan bir memur ile Adana Seyhan’da görev yapan bir memur evlensin. Adana Seyhan’dan İstanbul Kadıköy’e eş durumu tayini alan memura yolluk tam ödenmelidir.

Adana Feke ilçesinde bir eş, Adana Seyhan İlçesinde bir eş olsun. Birinci eş Adana Feke’den İstanbul Kadıköy’e il dışı tayinle gitsin, diğer eş sonradan Adana Seyhan’dan İstanbul Kadıköy’e eş durumundan tayin alsın. Her iki eşe de tam yolluk ödenmelidir.

Adana Seyhan’da çalışan iki eşten biri il dışı tayinle İstanbul Kadıköy’e gitsin. Eş durumu tayinlerinde diğer eş de İstanbul Şile’ye gitsin. Her iki eşe de tam yolluk ödenmelidir.

Adana Seyhan’dan il dışı tayinle bir eş İstanbul Kadıköy’e gitsin. Diğer eş Adana Feke’den eş durumu tayiniyle İstanbul Şile’ye gitsin. Her iki eşe de yolluk tam ödenmelidir.

Adana Seyhan’dan bir eş il dışı ile İstanbul Kadıköy’e gitsin. Diğer eş de Adana Seyhan’dan İstanbul Kadıköy’e  eş durumu tayini ile gitsin. Ancak bu şekilde eşlerin eski ve yeni memuriyet mahalleri aynı olduğundan eşlerden birine eş durumu tayininde yolluk yarım ödenir.

Bir takım Milli Eğitim Müdürlüklerimizin ısrarla yanlış yolluk hesaplamasını anlayamamaktayım. Bir telefonla Bakanlığımızın üst birimlerine bilmediği, anlayamadığı konuyu danışmak var iken ısrarla yanlış bildikleri yöntemi uygulamaktadırlar. Tereddüte düşülen konuda görüş yazısı almak yahut telefonla danışmak var iken tayin aşamasında öğretmene yolluğu yarım verip, bu böyledir diyerek ısrar etmek ve de öğretmenlere çözüm olarak dava yolunu göstermek Devleti zarara uğratmak ve öğretmene, memura zarar vermekten başka bir şey değildir.

Türk Eğitimsen Sendikası’nın bahsettiğimiz konuya ilişkin Maliye Bakanlığından aldığı yazı mevcuttur. Yollukları eş durumu tayinlerinde yarım ödenen öğretmen yahut memur arkadaşlar  dilekçe yazarak eksik ödenilen miktarı talep edebilirler.
 
Serdar Tekin
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği