Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İstemiyorum” demesinin ardından jet hızıyla kaldırılan TEOG sınavının yerine geçmesi beklenen üç önerinin bakanlar kurulunda ele alınacağı ve bir ay içerisinde nihai çözüme ulaşılacağı açıklanmıştı.
 
Başbakan Binali Yıldırım, üç öneriyi şöyle anlatmıştı: “Birinci yöntem, her lisenin kendi sınavını yapması. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Burada ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi, yüzde 50’si belki toplam öğrencilerin. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Bir, hiçbir şey aramayanlar var, adresi en yakın olan gidip kaydolacak. Bazı okullar diyebilir ki ‘Ben ortaokul mezuniyet ortalaması arayacağım’. Bir de bazı okullar, kendi sınavını yapar, kendi sınavını yapar ama o sınavın mutlaka bakanlığın gözetiminde olması lazım.”
 
Yeni akademik yıl açılışında konuşan cumhurbaşkanı, yeni sistemin ‘şifre’sini’ verdi: “Özel nitelikli okullar dışında lise eğitiminde ortalama standardı tutturduğumuzda hiçbir öğrencimizin böyle bir arayışı kalmayacaktır. Yavrularımızı sınav noktasındaki sıkıntılardan arındırmamız ve kendilerini derslerine yönlendirmemiz gerek. En iyi okul aslında evladımızın evine en yakın okuldur.”