Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme ile yüzde 49,25 zam alırken, SSK ve ve Bağkur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması arada yüzde 11'lik zam farkı oluşturdu. Yaklaşam seçimin etkisiyle oy kaybına uğramak istemeyen AKP, emekliye ek zammı gündemine aldı. Emekli maaşı zammı bugün kabine toplantısında görüşülecek.

 

EMEKLİ MAAŞI EK ZAM OLACAK MI?

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, 16 Ocak Salı günü gerçekleştirilecek olan Kabine Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağkur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması kamuoyunda beklentilere yol açmıştı.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda emekli aylıklarına iyileştirilme yapılmasına ilişkin de konuştu.

 

Güler açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bakanlıklarımızın çalışmaları devam ediyor. Etki analizleri, bütçe imkanları değerlendiriliyor. Şu an oran verme imkanım yok. Bu değerlendirmelerin hepsini bakanlıklarımız yapıyorlar. 

Oran analizlerini bir bütün olarak değerlendirmemiz lazım. Ama ortaya çıkan net bir şey olmadığı için bir şey söyleme imkanım yok." 

Kabinedeki değerlendirmelerin ardından neticelendirilecek çalışma, kamuoyuyla paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis'e sevk edilecek. 

 

EŞİTLİK İÇİN EMEKLİYE EK ZAM

Emekli maaşı zammı, memur emeklileri için yüzde 49,25 oranında gerçekleşirken, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise 37.56 oranında kaldı. SSK ve Bağ- Kur emeklileri için yapılacak ek zam ile seçim öncesinde hükümet tarafından aradaki yüzde 11'lik fark kapatılmak isteniyor. Emekli maaşı zammı için kök aylığa zam ve tüm emeklilere eşit zam seçenekleri ağır basıyor. 

SÖZCÜ’nün yaptığı hesaplamalara göre, dengenin sağlanabilmesi için işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin ocak zammının yüzde 37.57’den yüzde 45.62’ye çıkarılması gerekiyor. SÖZCÜ’nün yaptığı hesaplamalara göre, Merkez Bankası tahminlerinin gerçekleşmesi halinde bu yılın ilk 6 ayında tüketici enflasyonu yüzde 27.2 civarında gerçekleşecek. Bu durumda memur emeklileri yüzde 21.67, işçi emeklileri de yüzde 27.2 zam alacak. Yani ocakta 12 puan geriye düşen işçi emeklileri temmuzda 5.5 puanlık avantaj yakalayacak ancak fark kapanmayacak.

Sözcü