4+4+4 eğitim sisteminin ilk 1.5 ayını değerlendiren eğitimciler, yaşanan en önemli sorunun "5 dakikalık teneffüsler" olduğunu dile getirdiler. Peki 5 dakikalık teneffüs öğrenciler için yeterli mi? Kimi uzmanlar, 5 dakikalık teneffüsün sadece öğrenci için değil, öğretmen için de yetersiz olduğunu, bu durumun eğitim öğretim alanlarında şiddeti beslediğini savunurken, kimileri de teneffüslerin 10 dakikaya çıkması halinde öğrencilerin okula daha erken gelip, daha geç çıkacaklarını dile getirdi. İşte görüşler...


5 dakikalık teneffüs dersi çocuklara zehir eder


Abbas Güçlü - Eğitim yazarı
"Bu kadar kısa sürede öğrenci dinlenecek mi ihtiyaçlarını mı karşılayacak ya da bir sonraki derse mi hazırlanacak? Zaten 5 dakikalık bir süre de pedagojik olarak değil zorunluluktan kaynaklanıyor. Özellikle çok kalabalık okullarda öğrenciler bu süreyi tuvalet ya da kantin kuyruğunda harcamak zorunda kalıyor. 5 dakikada ısrar etme yerine, ders yükünün hafifletilerek bu sürenin daha artırılması en doğru çözüm yolu olacaktır. 4 katlı bir binada çocuk 2. kattaki tuvalete nasıl gidecek gelecek, hazırlanacak, elini yıkayacak, koşturacak. Biz yarış atı yetiştirmiyoruz ki! Zamana karşı da yarışmıyoruz, çocuk yetiştiriyoruz. Bu şekilde olması halinde çocuk her şeyi yarım yapacak, her şeye yetişemeyeceğini sanacak, üzerinde sürekli olarak zaman baskısı yaratacak. Hayatı zehir edeceğiz çocuklara. Bu 5 dakikalık süreyi acaba bu kararı alanlara versek memnun kalacaklar mı yoksa yetinecekler mi çok merak ediyoruz. Özellikle ufak çocukların 30-35 dakikadan sonra dikkati dağılır. Öğrencinin dikkatini yeniden toplayıp, ihtiyaçlarını giderip bir sonraki derse hazır hale gelmesi için teneffüs verilir. Yoksa keyif için değil. Bunu yapamayan öğrenci, kafasını toparlayamayan, ihtiyaçlarını gideremeyen, karnını doyuramayan öğrenci bir sonraki derse hazır olmadan başlar. O ders onun için zehir haline gelir. Bazı çocuklar için 5 dakika yetebilir ama geneli için kesinlikle yetmeyecektir. Dünyanın en kısa eğitim süresi bizdeydi, şimdi en kısa tenefüs süresi de bizde oldu.


'Ne simit alabilir, ne de tuvalet ihtiyacını giderebilir'


Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK:
TENEFFÜS saati son derece yetersiz. Çünkü öğrencilerimizin toplam 5 dakikada ihtiyacını gidermesi mümkün değil. Öğrenci bu kadar sürede ne kantinde oluşan kuyrukta simidini alabilir, ne de tuvalet kuyruğuna girip ihtiyacını giderebilir. Bırakınız dinlenmeyi, birtakım ihtiyaçlarını bile gideremez. İlkokuldaki öğrenciler 5 dakikalık teneffüsler yüzünden ciddi problemler yaşıyorlar. Bu nedenle teneffüs saati uzatılmalı. Ama bu kez ders saatleri artıyor. Örneğin 5. sınıftaki dersler 30 saatten 36 saate çıktı. Bu da öğrencinin okulda geçirdiği saatin uzaması anlamına gelir. Böyle bir problem de ortaya çıkabilir. Ders saatinin bu kadar arttırılması anlamsız. El kadar çocukları, 36 saat ders yükünün altına sokmanın anlamı nedir? Seçmeli derslerin sayısı çok fazla. Tüm bunlar maalesef sonuçları düşünülmeden uygulanıyor.


'Öğretmenler çay bile içemeden sınıfa geri dönüyor'


Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal YILDIZ:
BU konuyu tartışmaya gerek yok. 5 dakikalık teneffüs kavramı, ikili eğitimin yarattığı ve eğitim bilimlerine aykırı bir kavramdır. Eğitimi alan ve veren kişilerin tekrar yeniden başka bir derse kendilerini hazırlayabilmeleri, dinlenme süresiyle ilişkilidir. Öğretmen açısından da, eğitimi alan öğrenci açısından da dinlenme süresi, hazırlanma sürecini gerektirir. Bu olmazsa, aktif dinlenme ders saati içinde yapılır. Bu nedenle eğitim öğretim alanları şiddeti beslemektedir. Bir öğretmenin sınıftan çıkması 1 dakika, öğretmenler odasına gitmesi 2-3 dakika sürer. Öğretmen arkadaşlar bir çay bile içemeden tekrar sınıfa geri dönmektedirler. Öğrenciler ise kantinde en sıradan ihtiyaçlarını dahi karşılayamadan elinde yiyecek ve içeceklerle derse girmektedir. Öğrenci için durum daha kötüdür. Tuvalete gidebilmiş midir, belki yetiştirememiştir. Bunların hepsi eğitim ortamını olumsuz etkilemektedir. Teneffüsleri 5 dakikadan 10 dakikaya çıkardığımızda tüm sorunlar çözülmez ama belki 10 ya da 15 dakikalık dilimler halinde uygulanabilir. Ders saatinin arttırılmasıyla durum daha vahim bir hale gelmiştir.