Covid-19 salgını nedeniyle tüm eğitim kurumları uzaktan eğitim yapılmasına karar verildi. Uzaktan eğitim ise EBA TV ve EBA portalı üzerinden Canlı derslerle yapılmaya çalışılıyor. Ancak internet başta olmak üzere derse katılmak isteyen öğrencilerin tableti, bilgisayarı vb. bir aracı bulunmamakta. Yaşanan bu durumla ilgili olarak Eğitim-İş Kocaeli 2Nolu Şubesi Yürütme Kurulu açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Tüm dünyayı ve ülkemizi olumsuz yönde etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle, eğitimin 23 Kasım 2020 tarihi itibariyle tüm eğitim kurumlarında uzaktan yapılmasına karar verilmiştir.

 

FIRSAT EŞİTLİĞİNİ KALDIRIYOR

Uzaktan eğitim EBA TV ve EBA portalı üzerinden Canlı derslerle yapılmaya çalışılıyor. Ancak uzaktan eğitim, anayasal güvence altında olan eğitimde fırsat eşitliğini tamamen ortadan kaldırıyor. Özellikle canlı derslere devam eden öğrenci sayılarında ciddi kayıplar var. Derse katılamayan öğrencilerin önemli bir kısmının uzaktan eğitime katılabilecek tableti, bilgisayarı vb. bir aracı bulunmamakta.  Birçok ailede birden fazla öğrenci olduğu gerçeğini düşünecek olursak tek bilgisayar veya tablette eğitim ihtiyacını gidermeye yetmemektedir.


 
İNTERNET BAĞLANTISI BULUNMUYOR

İnternet bağlantısının şart olduğu uzaktan canlı eğitime, birçok öğrenci, yeterli kotası olmadığı ya da evlerinde bir internet bağlantısı bulunmadığı için katılamamaktadır. Bakanlığın tanımladığı 8GB kotalı mobil internet birçok derste EBA üzerinden bağlanmıyorsunuz mesajı göndererek derse mobil bağlantı ile katılan öğrenciden ve öğretmenden ayrıca ücret tahsil edilmektedir. Evine internet bağlatmak isteyen birçok aile altyapı yetersizliği ile karşı karşıya kalmakta, çaresizlik içinde çözüm üretmeye çalışmaktadır. Ülke de uzaktan eğitimin hali bu iken Milli Eğitim Bakanlığı geçerli tüm müfredattan sınav yapacağını duyurmuştur.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ VAR

Bu şartlar altında yapılacak sınavlar eğitimde fırsat eşitliğine büyük bir darbe vuracak özellikle dar gelirli ailelerin çocukları eğitim hakkından mahrum kaldıkları yetmezmiş gibi birde sınav tehdidiyle baş başa kalacaklardır. Eğitim-İş Kocaeli 2 Nolu Şube olarak genel yaşanan sorunları ortaya koyarken yetkililere çözüm için önerilerimiz de var. 11 Aralık 2020 tarihi itibariyle Kocaeli Valiliğine uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler için çalışma yapılıp yapılmadığını, bu durumda kaç öğrenci olduğunu ve uzaktan eğitime ulaşamama sebeplerinin tespit edilip edilmediğini sorarak bilgi talep ettik.


 
SOMUT KATKILAR SUNULMALI

Yetki bölgemiz olan Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası Belediyelerine yazılı talepte bulunarak internet bağlantı sorunu nedeniyle derslere katılamayan öğrenci ve öğretmenler için mahallelerde kablosuz internet ağı hizmetini başlatmalarını, öğrenci ve öğretmenlere bu hizmetin ücretsiz olmasını talep ettik. Buradan belediye meclis üyelerine de çağrıda bulunarak ilk meclis toplantısında bu talebin meclis gündemine taşınarak yerel yönetimlerin eğitime somut katkılar sunmalarını sağlamalıdırlar.

 

EĞİTİM VE PROMOSYON BÜTÇELERİ KULLANILMALI

Bu uygulamanın bütçesi ile ilgi de bir önerimiz var. 2021 yılı için belediye bütçesinden ayrılan eğitim ve promosyon bütçeleri kullanılmalıdır. 24 Kasım öğretmenler gününde belediyelerimizin öğretmenlerimize takdim etmiş oldukları kupa, çiçek gibi hediyelere ayrılan bütçeyi, bu olağanüstü süreçte nitelikli bir eğitimden başka talebi olmayan öğrencilerimizin internet ve tablet ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılmasını öneriyoruz” denildi.

Kaynak: seskocaeli.com