Benzer olay  İstanbul'da yaşandı

Milli Eğitim Bakanlığı e-okul yetkilisi olduğunu belirten ve kimliği belirlenemeyen kişilerin, İstanbul’daki velilere ulaşarak dolandırdığı ortaya çıktı. Velilerin evine kadar giderek, yardımcı kaynak kitap sattıkları ve senet imzalattıkları belirlendi. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise iddiayı doğrulayarak, “Okul yönetimleri, telefon ve internet aracılığıyla velilere ulaşarak uyarıda bulunduk. Bu tür kişilere itibar etmemelerini söyledik. Bakanlığın böyle bir çalışması yok” dedi.

İstanbul Eyüp İlçesi’ndeki bir ilköğretim okulundaMilli Eğitim Bakanlığı memuru olduğunu söyleyen kişiler e-okul hakkında bilgi verileceği iddiasıyla velilere ulaştığı iddia edildi. Kimliği belirlenemeyen kişilerin önce velileri arayarak evlerine gittikleri, para karşılığında “e-okul rehberlik hizmeti” karşılığında senet imzalattıkları tespit edildi.

Olayın aileler tarafından okul idaresiyle paylaşılması üzerine, okul yönetiminden bütün velilere “e-okul üzerinden telefon ile sizlere ulaşan kişilere itibar etmeyiniz. Bakanlığın bu yönde bir çalışması yoktur” yazılı cep mesajları gönderildi.

İstanbul’daki bir ilköğretim okulu yetkilisi, e-okul adının kullanılarak dolandırıcılık yapıldığı iddiasını doğrulayarak, “Velilere e-okul hakkında rehberlik çalışması yapıyoruz’ denilmiş. Telefonla ulaşmışlar, velilerin numaralarını nereden aldıkları henüz tespit edilemedi. Milli Eğitim Bakanlığı memuru olduklarını iddia eden kimliği belirsiz kişiler ailelerden adres alarak evlerine gidip senet imzalatmış. Velilerden gelen şikayetler üzerine, cep mesajı ile uyarıda bulunduk. Velileri savcılığa yönlendirdik. Senet imzalayan veliler tüketici hakları kapsamında hukuki işlemleri devam edecek” dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü de uyarıda bulundu

Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren İstanbul İl Milli Eğitim yetkilisi ise İstanbul ve Türkiye genelinde mesaj, internet, okul müdürlükleri aracılığı ile velilere uyarıda bulunduklarını söyledi. Fatih Projesi’nde de bu tür olayların olabileceğine dikkat çeken Turan, dolandırıcılık olaylarına ailelerin itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

“Bu tür dolandırıcılık olayları oluyor. Velilere nasıl ulaşıldığı bilgisine sahip değiliz, rastgele aradıklarını düşünüyoruz. Kimliği belirlenemeyen kişiler ‘Eğitim konusunda rehberlik yapacağız, ‘e- okul hizmeti vereceğiz’, ‘yardımcı kitap kaynaklarımız bulunuyor’ biçiminde satış amaçlı çalışmalar yapabiliyor. Velilerimiz, öğrencilerimiz zaten e-okul sistemini biliyor. Bu illegal olarak yapılan kitap satışlarının benzeri bir olaydır. Fatih Projesi de uygulandığında benzer durumlarla karşılaşabiliriz. Okul sistemlerinde herhangi bir güvenlik zafiyeti yok. İstanbul İl Milli Eğitim olarak, Bakanlık olarak velileri uyarıyoruz. Dikkat etmelerini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu tür çalışmanın olmadığını mesajlar, internet sistemi, okul müdürlükleri aracılığı ile velilere hatırlatıyoruz. Aileler böyle bir durumla karşılaştıklarında, okul yönetimleri ve ilgili birimlerle iletişime geçsin. Gerekirse mutlaka savcılığa başvurmalarını öneriyoruz.”