Prof. Dr. Eda Erdoğan Eğitim Radyosu'na yazdı...

Tam da bu sırada Avrupa’da neler oluyor? Gelin çeşitli haber ajanslarının verdiği bilgilere bakalım;

Amerika’da salgında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 236 bini aştı. En çok vaka Teksaslı eyaletinde görülürken listeyi Kaliforniya ve Florida eyaletleri takip ediyor.

Avrupa’da, Fransa, Belçika, Almanya, İngiltere ve İspanya başta olmak üzere birçok ülkede sokağa çıkma, seyahat etme ve toplanma kısıtlamaları uygulanırken, mağazalar, alışveriş merkezleri, restoranlar da kapatıldı.

 

FRANSA GENELİNDE 30 EKİM’DEN İTİBAREN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

1 Aralık’a kadar sürecek sokağa çıkma kısıtlamasına göre, insanlar sadece işlerine ve sağlık kuruluşlarına gitmek, zaruri ihtiyaçlarını karşılamak, köpeklerini gezdirmek ve evlerinin yakınında yürüyüş yapmak için dışarı çıkabilecek.

İnsanlarda mümkünse işlerini evden takip etmeleri istenirken, Fransızların dışarı çıktıklarında İçişleri Bakanlığı sitesinden sağladıkları ve mazeretlerini bildiren belgeyi yanlarında bulundurmaları gerekecek.

 

İNGİLTERE’DE İKİNCİ KARANTİNA

Avrupa’da en çok ölümün görüldüğü İngiltere’de ikinci kez karantina kararı alınırken, 5 Kasım’da başlayacak karantina uygulaması en az 2 Aralık’a kadar sürecek.

Bu süre boyunca, insanların yalnızca eğitim, iş, yiyecek alışverişi ve egzersiz gibi belirli sebeplerle evlerinden çıkmalarına izin verilecek.

Ülkedeki restoran, bar ve kafeler sadece paket servisi yapabilecek, temel ürünlerin satıldığı marketler ve eczaneler hariç tüm perakende mağazalar kapatılacak.

Karantina kapsamında sokağa çıkmak yasak olduğundan gösteri yapılamayacak, farklı hane halkları bir araya gelemeyecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’de karantina uygulamanın “alternatifi olmadığını” söyledi ve ülkedeki tüm şehirlerin test edilmesine dair planlarını açıkladı.

 

ALMANYA’DA KISITLAYICI TEDBİRLER YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Almanya’da 2 Kasım’dan itibaren uygulanan ek tedbirlere göre, kasım sonuna kadar tiyatro, sinema, opera ve konser salonlarının yanı sıra spor salonları, yüzme havuzları, eğlence alanları, masaj ve kozmetik salonları kapatıldı.

Restoran, bar ve gece kulüpleri gibi işletmelerin de kapalı olacağı ülkede, otellerin yalnızca iş seyahati gibi zorunlu seyahat yapanları kabul etmesine izin verilecek.

Amatör düzeydeki tüm takım sporları yasaklanırken, profesyonel spor müsabakalarına ise seyirci alınmayacak.

Mağazaların, 10 metrekareye 1 kişi alacak şekilde müşteri kabul edebileceği ülkede, temas kısıtlaması kapsamında en fazla iki ailenin bir araya gelmesine izin verilecek.

 

İTALYA’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ ÜLKE GENELİNE GENİŞLETİLMESİ GÜNDEMDE

İkinci dalgaya diğer Avrupa ülkelerine göre daha geç giren İtalya’da ise Roma, Napoli, Milano ve Torino gibi büyük şehirlerin olduğu bölgelerde 23.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanırken, bu yasağın ülke geneline genişletilmesi de gündemde.

Liselerden itibaren bu hafta uzaktan eğitime geçilecek İtalya’da, şehirler ya da bölgeler arası seyahat kısıtlaması henüz olmazken, yüksek yayılmanın görüldüğü bölgelerde giriş çıkışlara sınırlama getirileceği açıklandı.

Restoran, bar, kafe ve dondurmacıların saat 18.00 itibarıyla kapatıldığı İtalya’da, market ve mağazalarla ilgili henüz bir kısıtlama yok.

İtalya’da açık ve kapalı her yerde maske zorunluluğu bulunurken, profesyonel spor karşılaşmaları seyircisiz devam ediyor.

Halka dışarıda buluşacaklarsa 6 kişiden fazla olmamaları ve evlere misafir almamaları tavsiye ediliyor.

 

İSPANYA’NIN YÜZDE 70’İNDE SERBEST DOLAŞIMA KISITLAMA

İkinci dalganın en yoğun görüldüğü ülkelerden İspanya’da insanların serbest dolaşımını kısıtlayan katı tedbirler alındı.

Hükümetin 25 Ekim’de ilan ettiği olağanüstü hal (OHAL), Meclis kararıyla 9 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Yeni OHAL kapsamında, gece sokağa çıkma yasağı ve toplanmaların 6 kişi ile sınırlandırılması ülke genelinde uygulanırken, diğer tedbirler salgının etkisine göre ülkedeki 17 özerk yönetimde değişiklik gösteriyor.

İspanya’da, ülkenin yüzde 70’ine denk gelecek şekilde 15 özerk yönetimdeki 2 binden fazla belediyede zorunlu olmadıkça giriş çıkışlar kapatıldı.

Kamusal alanda maske takmanın zorunlu olduğu ülkede, 23.00-06.00 saatlerinde (bazı yerlerde 22.00’dan itibaren) sokağa çıkma yasağı, aile veya arkadaş grupları arasındaki toplanmaların en fazla 6 kişiyle sınırlandırılması, eğlence yerlerinin kapatılması, bar, restoran, mağaza, dini ibadet yerlerinde doluluk kapasitesinin yüzde 50’ye indirilmesi, fuar, festival, konser gibi toplu etkinliklerin durdurulması, sporda tüm amatör branşlarda müsabakaların ertelenmesi, bazı yerlerde üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi tedbirleri alındı.

 

ASYA ÜLKELERİ SALGIN KISITLAMALARINDA DAHA KONTROLLÜ İLERLİYOR

Buna ek olarak Asya’da, Hong Kong sosyal mesafe kurallarını bir hafta daha uzattı ve Malezya başbakanı, vakalardaki artışın yaşandığı ülke genelinde alınan önlemlerin tekrar gözden geçirilmesini istedi. Tayland, zorunlu karantina uygulamasını 10 güne indirmeyi düşünürken, Endonezya ağustos ayından bu yana Koronavirüs kaynaklı en az yeni vaka sayısını bildirdi.

Diğer bir taraftan, Singapur ise okullarda öğrencilerden aralık ayı başından itibaren hükümetin temas izleme mobil uygulamasını kullanmalarını zorunlu kıldı.

Peki tüm bu gelişmeler ışığında Milli Eğitim Bakanımız nasıl bir karar veriyor? Tüm okullarda ve tüm sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatıyor! Hem de 5 gün ve günde 6-8 saat. Yanlış duymadınız! Tüm dünya virüsle baş etmek için önlemlerini arttırıyor, sağlık bakanı her yerde pandemi yayılıyor uyarıları yapıyor, ama Milli Eğitim Bakanımız okulları açıyor! Üstelik önlemler ve kapalı mekanlar bu kadar yetersizken! Ve bu şekilde binlerce öğrenci ve öğretmeni tehlikeye atıyor.

 

Kızımın okuduğu İstanbul’da bulunan okulundan hemen sıcak gelişmeleri paylaşayım sizlerle.

Sadece 7. sınıfların 5 gün boyunca yüz yüze yapılan sınavları yüzünden okulda 2 öğretmene Covid -19 pozitif teşhisi kondu ve öğretmenlerden birinin eşi hala hastanede yaşam mücadelesi veriyor! Ve tüm bu yaşananların üstüne hafta sonu okuldan beni arayarak Milli Eğitim Bakanlığından yazı geldiği ve okulların yüz yüze eğitime başlayacağı söyleniyor ve kızım okula çağrılıyor! Ben Müdür Yardımcımıza da ilettim. “Asla düşünmüyorum, bu şartlar altında hocam lütfen sizler de kendinizi koruyun” dedim. Benim kızım Uzaktan eğitimle devam edecek çünkü sağlığı, sağlığımız her şeyden daha önemli.

 

Okullar ve öğretmenler çok zor durumda bırakılmış...

Hem bir Profesör olarak hem de bir anne olarak söylüyorum: “Lütfen bu kadar önemli kararlar alırken, Bilim Kurulu’na kulak verin, orada konunun uzmanı Profesör Doktor öğretim üyeleri var, bu insanlar sürekli olarak bizleri uyarıyorlar. Sağlık bakanı her gün uyarıyor! Eğer bunca uyarıya kulak asmazsanız, binlerce çocuğun ve öğretmenin   vebali boynunuza olur!”

Kaynak: Eğitim Radyosu