Hürriyet'ten Melike Çalkap'ın haberine göre; Hayatımıza giren yeni teknolojiler, sosyal medyada başlayan yeni akımlar ve bu mecralarda gördüğümüz yeni yüzlerin günden güne tanınarak para kazanması, Çocuk ve gençleri etkisi altına alıyor. Ortaokul ve lise düzeyinde öğrenim gören öğrenciler, ileride ne iş yapmak istedikleri sorulduğunda çoğunlukla TikToker ya da YouTuber diyor. Öğretmenler de sosyal medyanın özellikle ergenlik dönemindeki öğrencileri etkisi altına aldığını ve öğrencilerin kolay yoldan para kazanma, tanınır olma düşüncesiyle YouTube ya da TikTok platformlarında fenomen olma hayali kurduğunu söylüyor. Kaygılandıran gözlemlerini öğretmenler şöyle anlatıyor: 

5’İNCİ SINIFLAR EĞİLİMLİ

Ortaokul Türkçe Öğretmeni Murat Bal: Öğrenciler ‘Kayıt tuşuna basılıyor ve ardından paralar yağıyor’ zannediyorlar. Bu durum da onları cezbediyor ve eğlenceli geliyor. Özellikle 5’inci sınıflarda bu isteğin daha yoğun olduğunu görüyorum.

30 ÖĞRENCİDEN 20’Sİ...

Görsel Sanatlar Öğretmeni Zehra Gürler: Öğrencilerin geleceğe dair hayal ve isteklerini şaşkınlıkla takip ediyoruz. Çok hızlı ve kolay bir şekilde para kazanıldığını düşündükleri için YouTuber ya da TikToker olma hayalleri kuruyorlar. Özellikle ünlü olmak, tanınmak onları cezbediyor. Sınıfta 30 öğrencim var, onlara ‘Kimler YouTuber olmak ister?’ diye sorduğumda 20’si ‘YouTuber olmak istiyorum’ cevabını verdi.

DOKTOR OLMAK İSTEYEN YOK

Lise Coğrafya Öğretmeni Özlem Şahin Cenik: Artık ‘Hukuk okumak istiyorum, doktor ya da mühendis olmak istiyorum’ gibi cümlelerle çok fazla karşılaşmıyorum. Sosyal medya gerçekten çocukları çok etkiliyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mustafa Özbaş: Derslerine girdiğim lise öğrencilerim özellikle TikToker olmak istiyor. YouTuber olmak isteyenler ise daha çok ortaokulda okuyan öğrenciler.

EĞLENCELİ GELİYOR

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Kara: Dijitalleşme ve yeni medya teknolojileriyle birlikte meslekler de dönüşmeye başladı ve yeni yeni meslekler hayatımıza girdi. Sosyal medya fenomenliği ya da ‘influencer’lık da bunlardan. Bugünlerde gençler arasındaki yeni trend TikToker olmak. 2016’da kurulan TikTok’un kısa sürede bu denli popüler olmasını sağlayan şey, sanal benliğinizle ya da kültürel kimliğinizle ilgilenmiyor oluşu. TikTok özgün algoritmasıyla, kullanıcılarına verdiği görevlerle ve şarkı söylemek, dans etmek ya da taklit etmek ağırlıklı içerik tarzıyla sürekli olarak içerik (video) üretmenizi sağlamak üzerine kurgulanmış bir platform. Buradaki en önemli nokta TikTok’un sıradan insanlara mesleklerinin, dış görünüşlerinin, maddi ve kültürel sermayelerinin bir önemi olmadan sadece bedenleriyle var olabilecekleri ve milyonlarca insana ulaşabilecekleri bir sahne sunuyor olması. Bu iş uzaktan çekici görünüyor olabilir. Ama unutulmasın ki zaten sosyal ağlar ‘çekici görünmek’ üzerine kurulu. Dolayısıyla o görünüm aldatıcı olabilir.

KOLAY ŞÖHRET CEZBEDİCİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal, sosyal medyanın kolay erişilebilir olmasının ve bu konuda bir filtre ya da denetim olmamasının çocuk ve gençleri etkilediğini söylüyor: “Kolay yoldan para ve şöhret kazanacakları, çok az emekle bir yerlere gelebilecekleri düşüncesi cezbedici. Haliyle çocuk ve gençlerde Youtuber ya da TikToker olma konusunda bir eğilim var.”

Hürriyet