Resmi Gazete'de yayımlanan 28789 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nde, "27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 12'nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer" ifadesine yer verildi.

 
04 Ekim 2013 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Demokratikleşme Paketi'yle birlikte kaldırılacağı açıklanan Andımız ile ilgili yönetmelik değişikliğinin bayramdan önce, yani bir hafta içerisinde gerçekleşeceğini söyledi.

"BİR HAFTA İÇİNDE"

Bakan Nabi Avcı, OECD Eğitim Bakanları Gayri Resmi Toplantısı'nın kapanış oturumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Andımız'ın kaldırılmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Avcı, "Bu konuyla ilgili süreç yönetmelik değişikliği. Daha önce ortaokullarda bu uygulama kalkmıştı. Dolayısıyla arkadaşlarımızın bu konuda zaten bir hazırlığı var. Sanıyorum bir hafta içerisinde konuyla ilgili yönetmelik değişikliği gerçekleşmiş olur" dedi.

"MİLİTARİST ÇAĞRIŞIM"

Demokratikleşme paketiyle getirilen düzenlemelerin Çözüm Süreci'ne "psikolojik katkı" sağlayacağına inandığını ifade eden Avcı, "Devletin etnik gruplara eşit mesafede olduğu" yönündeki söylemlerin karşılık bulacağı bir uygulama olacağını kaydetti.

Uzun dönemdir, toplumun farklı kesimlerinden "Andımız" uygulamasına yönelik eleştirilerin bulunduğunu hatırlatan Avcı, "Gerek içerik gerek uygulama biçimi açısından çok eleştirilen, artık militarist çağrışımları çok yüksek olan bu uygulamayı kaldırarak, çocuklarımızı rahatlatacağımızı ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"ZATEN ÜŞÜYORLAR"

Avcı, "Oluşan boşluk herhangi bir şeyle dolduracak mı?" şeklindeki soruyu, "Öyle bir boşluk yok. Merak etmeyin" diyerek yanıtladı.

"(Çocuklar şarkı söylesin) diyenler var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Avcı, "O bile, 'Bunsuz yapamayız'ın bir başka versiyonu. Çocuklar gelecekler -zaten üşüyerek geliyorlar- hemen sıcacık sınıflarına girecekler" diye konuştu.

Avcı, "Andımız" uygulaması konusundaki yönetmeliğin hazır olduğunu, Resmi Gazete'de yayımlanması halinde yürürlüğe gireceğini bildirdi.

OKUL İSTERSE OKUTABİLİR Mİ?

Avcı, özel okulların "Andımız"ı okutmaya devam edip edemeyeceği yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: "Bu, yönetmelik gereği yapılıyordu. Olmayınca yapmayacağız. Milli Eğitime bağlı okullarda hangi gün, hangi eğitimin yapılacağı, 23 Nisan nasıl kutlanır, 10 Kasım'da anma nasıl yapılır, bayrak töreni nasıl yapılır, dersler nasıl yapılır, İstiklal Marşı nasıl söylenir bunlar net tanımlanmış şeylerdir. Dolayısıyla öğretmenler ve okullar, kafalarına göre yeni ritüeller yapamazlar; yapmazlar."