Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında hepimizi ilgilendiren iki Cumhurbaşkanı Kararı yer aldı. 7346 ve 7344 sayılı kararlar ile hem Katma Değer Vergisi'ne (KDV) hem de yurt dışından getirilen telefonların kayıt harçlarına okkalı bir zam yapıldı. Ayrıca kredilerdeki vergilere de zam geldi. 10 Temmuz 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek KDV zammı, satın aldığımız her ürünün fiyatını doğrudan etkileyecek. Daha net konuşalım; kürdandan tutun da bilgisayarlara ve hatta otomobillere kadar her şeye zam geliyor!

KDV bugüne kadar yüzde 8 ve yüzde 18 olarak uygulanıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile bu oranlar yüzde 10 ve yüzde 20 olarak revize edildi. Yani bugün aldığınız her ürün için yüzde 18 olarak ödeyeceğiniz KDV; önümüzdeki haftadan itibaren yüzde 20 olacak.

Resmi Gazete'deki 7346 sayılı karar şöyle:

KDV'ye zam geldi

Güncel KDV Oranları:
Eski Oran    Yeni Oran
%8                  %10
%18                %20

İşimiz teknoloji odaklı olduğu için okurlarımız için açıklayalım. Piyasadaki tüm elektronik ürünlerde yüzde 18 KDV uygulanıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı karar ile bundan sonra yüzde 20 KDV uygulanacak. iPhone'dan tutun da satın aldığınız şarj kablosuna bile yüzde 2'lik zam gelecek...

Gelelim yurt dışından getirilen telefonlara: Bundan sonra 20 bin TL ödenecek!

7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım harçları 20 bin TL'ye yükseltildi. Bu kalem, daha bugüne kadar 6.091 TL olarak ödeniyordu. Alınan kararla yurt dışından uygun fiyatlı telefon satın alıp Türkiye'de pasaporta kaydettirmek, tüm avantajını kaybetmiş oldu. Buradan şöyle bir çıkarımda bulunabiliriz: Hükümet, kayıt ücretine yüzde 228 gibi devasa bir zam yaparak yurt dışından telefon getirmeyi bir anlamda yasaklamış oldu...

Telefon harçlarına dev zam

Tabi aynı Cumhurbaşkanı Kararı'ndaki tek zam akıllı telefonlar ile ilgili değil.. 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamındaki tüm harç ve vergilere yüzde 50 zam geldi. Yani pasaport harçlarından tapu ve noter harçlarına kadar aklınıza gelen tüm kalemler yüzde 50 zamlandı. Ancak sadece sürücü belgeleri için uygulanmakta olan harçlar bu zamdan muaf tutuldu. Yapılan zamla birlikte 6 aylık pasaport için ödenmesi gereken harç, 689,75 TL'den 1.034 TL'ye çıktı.

Bireysel kredi kullanacaklar dikkat: Onun da vergisi artırıldı!
Kredi vergileri artırıldı

7345 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nda ise kredi kullanmak isteyen vatandaşlarla ilgili önemli bir karar aldı. Bugüne kadar kredilerde yüzde 10 olarak uygulanan banka ve sigorta muameleri vergisi, artık yüzde 15 olarak uygulanacak. Yani kredi çeken vatandaşın maliyeti otomatik olarak artacak.

Resmi Gazete'deki KDV düzenlemesine buradan ulaşabilirsiniz. Akıllı telefon ve harçlarla ilgili düzenlemeye buradan ulaşabilirsiniz.

Webtekno.com