Devlet memurlarının derece yükselmesi yapabilmesi için, bulundukları derecelerde en az 3 yıllık hizmet süresini doldurmaları gerekirken, yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olup da bazı yerlerde görev yapan memurlar için bu süre 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Derece yükselmesini 3 yıl yerine 2 yılda bir yapan memurların kazanılmış hak aylık dereceleri ile buna bağlı ödeme unsurları da yükseldiğinden, dereceleri kısa sürede yükselen memurlar emsallerine göre daha erken ve daha uzun süre yüksek maaş alabilmektedirler.

Öğretmenlerin derece yükselmesi

2 yılda bir derece yükselmesi yapma imkanına sahip olan Devlet memurları arasında Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapanlar da yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan düzenleme çerçevesinde, kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görev yapan Öğretmenler, bu yerlerde fiilen görev yaparak geçirdikleri her 2 yıllık süre için ilave 1 kademe ilerlemesi almakta ve dereceleri 2 yılda bir üst dereceye yükselebilmektedir.

Öğretmenlerin erken derece alacağı yerler

Kalkınmada 1 inci derece öncelikli yöre olarak belirlenmiş olan yerlerde görev yapan öğretmenler, iki yılda ilave bir kademe ilerlemesi yapmakta ve dolayısıyla derece yükselmeleri 2 yılda bir gerçekleşmektedir.

Halen 1. Derece kalkınmada öncelikli yöreler kapsamında olan yerler şöyle:

Adıyaman Bitlis Hakkari Malatya Sinop
Ağrı Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada) Iğdır Mardin Sivas
Aksaray Çankırı Kahramanmaraş Muş Şanlıurfa
Amasya Çorum Karabük Nevşehir Şırnak
Ardahan Diyarbakır Karaman Niğde Tokat
Artvin Elazığ Kars Ordu Trabzon
Bartın Erzincan Kastamonu Osmaniye Tunceli
Batman Erzurum Kırıkkale Rize Van
Bayburt Giresun Kırşehir Samsun Yozgat
Bingöl Gümüşhane Kilis Siirt Zonguldak

Derecenin erken alınması maaş farkı yaratıyor

2 yılda bir derece ilerlemesi yapan öğretmenler, 3 yılda bir derece ilerlemesi yapan öğretmenlere göre üst derecelere daha erken yükselmekte ve üst derecelerin özlük haklarından daha erken yararlanabilmektedirler.

Örneğin, 2 yılda bir derece yükselmesi alan Öğretmen (ilave derece yükselmesi ya da kademe ilerlemesi almamışsa) normal koşullarda 1 inci derecenin 4 üncü kademesine 20 yıl hizmet süresi ile ulaşabilmektedir. Aynı tarihte göreve başlayan ve 3 yılda bir derece yükselmesi alan Öğretmenin 1 /4 olabilmesi ise ancak 27 yılhizmet ile mümkün olabilmektedir.

Ayrıca, aynı tarihte göreve başlamış olmakla birlikte derece yükselmeleri farklı sürelerde gerçekleşen öğretmenlerin aylık maaşları arasında, hizmetlerinin ilk iki yılından itibaren fark oluşmakta ve bu fark değişik miktarlara ulaşarak (normal koşullarda) hizmet süreleri 27 yıl oluncaya kadar devam etmektedir. Örneğin; konuya ilişkin yapılan çalışmada, 12 yıl hizmeti olan öğretmenlerden 2 yılda derece alanın aylık net maaşının 3 yılda derece alana göre 124 TL fazla olduğu görülmektedir.