Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce il müdürlüklere gönderilen "Çerçeve Yaz Tatili Programı" çalışmalarıyla ilgili yazıda, okul idarelerinin öğretmenlere "GÖNÜLLÜLÜK" esasına uygun çalışma yürüteceklerini bildirmeleri gerektiği açıkça belirtilmiştir. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün son gönderdiği yazıya göre işlem yapılması gerekmektedir.

Bakanlığın yazısındaki ''günüllülük'' ifadesine rağmen, bazı il ve ilçelerde plan hazırlama, uzaktan eğitim yapma ve yapılan etkinliklerin fotoğrafını gönderme konularında sınıfında özel eğitim öğrencisi bulanan tüm öğretmenlere zorlama yapılmaktadır. Yaz tatilinde olan ve görev yerlerinde bulunmayan öğretmenlerden mevzuatta dayanağı bulunmayan bir çalışma beklenmesi yanlış bir uygulamadır.

Kurumlar kendi yasal metinlerine aykırı davranamazlar. Öğretmenler temmuz ve ağustos aylarında kesintisiz 2 ay izinlidir. Ancak telafi eğitimi kararı alınırsa bu izin bir aya düşürülebilir. Özel eğitim öğrencilerine yönelik hazırlanan 'Çerçeve Yaz Tatili Programı' bir telafi eğitimi olmadığı için öğretmenlerin izinli olduğu aylarda zorunlu tutulamaz. Kanunu, yönetmeliği değiştirmeden öğretmenlere bu süre içinde angarya görev verememeleri lazım. Mantık bunu gerektirir, mevzuat da... Plan yapmayı biliyoruz ki hiçbir öğretmen sorun etmemektedir, fakat bu usulsüz uygulamalar kurumlarda korona bahane edilerek kalıcı hale gelmektedir.

Taşrada bazı kurum müdürleri bu çalışmayı öğretmenlere mecburi olarak yaptırmaya çalışmaktadır. Angarya Anayasa'mızda suçtur. Yapılan iş eğitim amaçlı, iyi niyetli de olsa, yöntem yanlıştır. Hiçbir kurum müdürü Bakanlıktan, yasalardan daha üstün değildir.

Ayrıca yaz tatilinde olan öğrencilerin velilerinin uzaktan eğitim yaz tatili programını isteyip-istemeyecekleri bile belli değil iken, il/ilçe müdürlüklerinin yaz tatilinde olan ve görev yerlerinde bulunmayan öğretmenlerden mevzuatta dayanağı bulunmayan kağıt üzerinde zorlama bir çalışma beklemesi ve bundan verim alacağını düşünmesi üzücüdür.

Konuyla ilgili guncelegitim.com'a şikayet ve çok sayıda yorum gelmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin gerekli önlemleri alacağından kuşkumuz yok.

Yine de okul idareleri resmi yazı ile bilgisayarı, interneti bulunmayan yerlerde ve tatil beldelerinde olan öğretmenlerden bu çalışmaların yapılmasını isterse;

"1 Temmuz 2020 itibariyle yasal izin hakkımı kullanacağımdan ve bulunacağım bölgede takip etme imkanım olmayacağından bu görevi yerine getiremeyeceğimi belirtir, görev verilmemesi/verilen görevin üzerimden alınması hususunda gereğini arz ederim” Şeklinde (ya da başka gerekçeler içeren) dilekçe göndererek bu görevi istemeyebilirler.

 

İşte 81 il müdürlüğüne gönderilen resmi yazı.

 

Kurum müdürlerinin öğretmenlere gönderdiği yazı ve eki: