YKS’de sistem değişikliği gündemde değil

Son dönemde öğrenciler ve veliler arasında YKS’nin yapısının değişeceğine ilişkin çeşitli iddialar gündeme geldi. Ancak Bakan Tekin’in açıklamalarında öne çıkan mesaj, sınav sisteminin temel yapısının korunacağı yönünde oldu.

Bu nedenle adayların yalnızca “sınav sistemi değişecek mi?” tartışmasına odaklanmak yerine, yeni müfredatın beraberinde getirdiği soru anlayışına dikkat etmesi gerekiyor.

 

Asıl değişiklik soru tarzında olacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birlikte ölçme ve değerlendirmede bilginin doğrudan hatırlanmasından çok, bilginin kullanılmasına ve yorumlanmasına ağırlık verilmesi hedefleniyor.

MEB tarafından geliştirilen bağlam temelli soru yaklaşımında öğrencinin bilgiyi günlük yaşamla ilişkilendirmesi, farklı durumları değerlendirmesi ve karşılaştığı probleme çözüm üretebilmesi öne çıkıyor.

 

Eski soru bankaları konusunda dikkat

Yeni müfredatla eğitim gören öğrenciler açısından önemli noktalardan biri de kullanılacak kaynaklar.

Geçmiş yılların soru bankalarını tamamen bırakmak gerekmese de yalnızca eski soru tarzlarına bağlı kalmak yeterli olmayabilir. Çünkü yeni programın kazanımlarını ölçen sorularda grafik, tablo, görsel, günlük yaşam örnekleri ve yorum gerektiren durumların daha fazla kullanılması bekleniyor.

 

Ezberden çok yorumlama öne çıkacak

Yeni soru anlayışında öğrencinin sadece konuyu bilmesi değil, bildiği bilgiyi farklı bir durumda kullanabilmesi önem kazanacak.

Örneğin bir konunun tanımını doğrudan sormak yerine, öğrencinin günlük hayattan bir olay üzerinden verilen bilgileri değerlendirerek doğru sonuca ulaşması istenebilecek. Bu yaklaşımın temelinde okuma, anlama, yorumlama, problem çözme ve bilgiyi yeni durumlara aktarma becerileri bulunuyor.

 

Maarif Modeli sınavlara nasıl yansıyacak?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, kademeli biçimde farklı sınıf düzeylerinde uygulanıyor. MEB de yeni ölçme-değerlendirme yaklaşımının yalnızca merkezi sınavlarla sınırlı kalmayacağını, okul sınavlarında da kullanılacağını belirtiyor.

Bu nedenle öğrenciler açısından değişim, sınavın adından veya temel formatından ziyade soruların içeriğinde ve ölçmek istediği becerilerde hissedilecek.

 

Tercih maratonunda son gün 10 Ağustos

Öte yandan 2026 YKS’ye giren adaylar için üniversite tercih süreci devam ediyor. ÖSYM takvimine göre tercihler 29 Temmuz-10 Ağustos 2026 tarihleri arasında yapılacak ve işlemler 10 Ağustos saat 23.59’da sona erecek.

Adayların tercihlerini yaparken yalnızca puanlarına değil, başarı sıralamalarına, kontenjanlara ve güncel tercih kılavuzundaki özel koşullara da dikkat etmesi gerekiyor.

 

Yerleşemeyen adaylara MEB desteği

Tercih sonucunda hedeflediği bölüme yerleşemeyen öğrenciler için de eğitim desteklerinin sürdürülmesi planlanıyor. Bu kapsamda destekleme ve yetiştirme kursları, MEBİ ve EBA gibi dijital eğitim imkânları öğrencilerin sınava yeniden hazırlanma sürecinde kullanılabilecek seçenekler arasında bulunuyor.

Özetle, adayların önündeki tablo şu: YKS’nin temel sistemi değişmiyor; ancak yeni müfredatla birlikte sınav sorularında bilgi kadar yorumlama ve bilgiyi kullanma becerisi de daha fazla önem kazanıyor.