Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bakanlık görevine atanınca ilk işlerinden biri vergi zamları oldu. Akaryakıta yapılan yüksek vergi zammı, Katma Değer Vergisi KDV'lerin artırılması ve Motorlu Taşıt Vergilerinin tekraren alınması gibi vergiler ve dolaron yaklaşın yüzde 50 civarında artması bir anda tüm kalemlerde fiyat artışlarına neden oldu.

Bu hamlelerin ardından Temmuz enflasyonu tarihi bir seviyeye ulaştı ve %9'u geçti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyondaki büyük artışı alınan kararlara değil de memurlara bağladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sözü olarak verdiği 22.000 TL en düşük memur maaşı uygulamasını ve memur maaş zamlarını hedef alan Şimşek, enflasyona memur maaşlarına yapılan zammın neden olduğunu söyledi.

Bakan Mehmet Şimşek'in enflasyonu memur maaş zammına bağlaması memurların büyük tepkisine neden oldu. Artan ÖTV, KDV ve iki kez alınan MTV'nin piyasalardaki etkisini hiçe sayıp enflasyonu memurlara yapılan zamlara bağlayan Bakan Şimşek'in bu açıklaması memurlar tarafından sosyal medya üzerinden eleştiri aldı.