"Yabancıların Türkçe yeterliklerinin değerlendirilmesi için de çalışma da başlattık." bilgisini paylaşan Selçuk, şöyle devam etti:

"Bu kapsamdaki çalışmayı öncelikle Fransa'dan ülkemizdeki okullarda çalışmak üzere görevlendirilecek öğretmenlerin Türkçe okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla başlattık. Bu çalışma kapsamında geliştirilecek sınavın herhangi bir ülkeden Türkiye'ye görevlendirilecek tüm yabancı öğretmenlere uygulanabilecek nitelikte olmasını hedefliyoruz. Böylece ülkemizde görev yapacak yabancı uyruklu çalışanların Türkçe yeterliklerinin hangi düzeyde olduğunu belirlemeye yönelik bir sınav hizmeti sunabileceğiz. Bu kapsamda yapılacak sınav A1'den C1'e kadar olan tüm dil seviyelerini kapsayacaktır. Bu çalışma da 2021 yılında tamamlanacaktır. "

Bakan Selçuk, MEB olarak nihai hedeflerinin bir taraftan kendi öğrencilerinin dört beceride Türkçe yeterliliklerini ölçüp iyileştirilmesi ile ilgili gerekli destekleri sağlarken diğer taraftan ALTE (The Association of Language Testers in Europe) gibi uluslararası farklı kuruluşlar tarafından da tanınan yabancılara yönelik dört beceride Türkçe yeterlilikleri ölçme sınavı yapabilmek olduğunu söyledi.

ALTE'nin organize ettiği etkinliklerle üye kurumların değerlendirme standartlarına uyum sağlamalarını teşvik ettiğini, denetiminden geçen kurumların dil sınavlarını onayladığını anlatan Selçuk, şunları kaydetti:
 
"MEB, başta Dört Beceride Türkçe Sınavı olmak üzere dil becerilerine odaklanan değerlendirmeleriyle birlikte 2019'da ALTE'ye kurumsal üyelik başvurusu yapmış ve 9 Ekim 2019 itibarıyla ALTE kurumsal üyelerinin arasında yerini almıştır. MEB'in 2021 yılındaki hedefi, Dört Beceride Türkçe Sınavının yapısını ALTE'nin standartlarıyla tamamen uyumlu hâle getirerek ALTE onayı almak (Q-Mark) ve ALTE'nin tam üyeleri arasında yer almaktır. Bu süreçlerde büyük emek veren Bakan Yardımcım Mahmut Özer'e, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Sadri Şensoy ve Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanlığı çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.  Ayrıca, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu Eyisoy Dalkıran, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Özgür Türk, Bakan Müşavirleri Emine Eroğlu ve Hayri Eren Suna ile Bakanlık çalışanlarımıza ve dış paydaşlarımıza teşekkür ediyorum."
 
Kaynak: MEB