Anayasa Mahkemesinin Öğretmenlik Meslek Kanununa İlişkin İptal Kararını Yayınladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile İlgili Anayasa Mahkemesinin 13/7/2023 Tarihli ve E: 2022/47, K: 2023/124 Sayılı Kararı Resmî Gazetede Yayınlandı.

Öğretmenlik meslek kanununa ilişkin iptal edilen bazı kararlar var. Ancak bu alınan kararlar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. 

Gerekçede, dava konusu kurallarla öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemenin koşulları arasında yer alan mesleki gelişim alanlarında gerekli olan asgari çalışmaların temel ilkelerinin, kapsamının ve niteliğinin herhangi bir tereddüde yer vermeyecek biçimde açık ve net olarak düzenlenmediği vurgulandı.

Kamu görevlilerinin özlük işlerine ilişkin bir konuda Anayasa'da münhasıran kanunla düzenleme yapılmasının öngörüldüğü aktarılan gerekçede, "Bu bağlamda kamu görevlilerinin özlük işlerine ilişkin bir konuda herhangi bir yasal çerçeve çizilmeden, temel ilkeler belirlenmeden sınırsız, belirsiz, geniş bir alanın yönetmeliğe bırakılmasının öngörülmesi nedeniyle kuralların temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlanması gerekliliğiyle bağdaşmadığı sonucuna varılmıştır." tespiti yapıldı.

Bu durumda 12 Kasım'daki uzman ve başöğretmen sınavları yapılabilecek. Bakanlık bu sınavların usulüne ilişkin yeni bir karar alınacağını da duyurmuştu.

Kararda;

* Bu karar 9 ay sonra geçerli olur.

*  Sınav, ünvanlara ayrılma ya da ek ödeme iptal edilmedi

* Objektif olmayan ve yasa ile yapılması gereken bazı düzenlemelerin yönetmeliklere bırakılması doğru değil deniliyor.

* Karar geriye etki etmediği için Kariyer ünvanını alanlar buna bağlı olarak ek ödeme almakta olanların bu hakları devam eder.

* Mevcut sürelerin iptal söz konusu değil. 5 yıla düşmüyor. Bunun için yasal düzenleme gerekiyor.

2023 yılında, kariyer basamakları sınavı yapılacak mı?

Muhtemelen bu sene için sınav uygulanacak. Önümüzdeki sene öğretmenlik meslek kanununa ilişkin güçlü değişiklikler yapılacaktır.

Kararı görmek için tıklayınız.