Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: ''Askerlik süresinin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesi kararlaştırıldı''"Hükümetimiz 2014'ün Mart ayı olarak planlanmış olan birtakım ihtiyaçların, 2 ay daha öncesinden de giderilebileceği konusunda bir görüş birliğine varmıştır"
"Yedeksubaylar için 12 aylık süre, kısa süreli askerlik yapanlar için 6 aylık süre uygulamasına devam edilecektir
 
 
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç,  askerlik süresinin 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki  yükümlüleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya  indirilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.


Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada,  askerlik süresi konusunun Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı ve ona bilgi sunan Genelkurmay Başkanlığının  taleplerinin, askerlikle ilgili ihtiyaçların dikkate alındığını ifade eden Arınç,  Genelkurmay Başkanlığının askerlik süresinin 12 aya indirilmesiyle ilgili tarihin  1 Mart 2014'te başlamasının daha uygun olacağına ilişkin görüşünün medyaya  yansıdığını anımsattı.

Arınç, şöyle devam etti:
"Biz askerlik süresiyle ilgili, askerliğe yönelik tüm ihtiyaçların  giderilmesiyle ilgili doğrudan sorumlu bulunan Genelkurmay Başkanlığımızın  taleplerini ve isteklerini alıyoruz Milli Savunma Bakanlığımız kanalıyla ama  siyasi kararın verilmesi ve sonunda bir sorumluluk üstlenecek olan hükümetin  kararının belirlenmesinde elbette siyasi kararımız kanunsa kanun şeklinde,  bakanlar kurulu kararıysa bakanlar kurulu kararıyla belirleniyor. Bakanlar  Kurulumuz konu üzerindeki görüşmelerini yaptı, mevcutları gördü, celpte alınması  gerekli askerlik miktarına baktı. Genelkurmay Başkanlığımızın kendi içerisindeki  yapılanmalarında faal askerlik hizmetini şu anda yapmayan ama onların da  katılımıyla kapatılabilecek bir imkan da ortaya çıktığı görüldü ve hükümetimiz  Bakanlar Kurulu kararını imzaladı. Bu imzaladığımız kararname şudur: Kara, Deniz  ve Hava Kuvvetleriyle Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında  1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlülerin muvazzaf askerlik süresinin 1  Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlülükleri  de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesi  kararlaştırılmıştır."

Arınç, tartışıldığı şekliyle mart veya şubat ayı değil 1 Ocak 2014'ten  geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek Bakanlar Kurulu kararının  imzalandığını kaydetti.

Kararın, hem şu anda askerlik yükümlülüğü içerisinde bulunanlara hem  de bundan sonra askerlik görevini bu doğrultuda yapacak yurttaşlara hayırlı  olmasını dileyen Arınç, şunları söyledi:
"Bunun bir kısa özeti de şudur: 1 Ocak 2014'te 12 ayını doldurmuş  olanlar terhis edilecektir. 12 ayı doldurmamış olanlar da 12 ayın doldurulmasıyla  birlikte 1 Ocak 2014'ten sonra terhis edilmiş olabileceklerdir. Dolayısıyla  kayıtlara da baktığımızda ilk askerlik süresinin kısaltılmasını 2003 olarak  görüyoruz. 2003'ün ilk 6 ayı içerisinde Bakanlar Kurulu kararıyla kanunun  Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiyi kullanmak suretiyle uzun süreli askerlik 18  aydan 15 aya indirilmişti. 10 yıl bu şekilde devam etti. Şimdi biz onu 12 aya  indirmiş bulunuyoruz. Yedeksubaylar için 12 aylık süre, kısa süreli askerlik  yapanlar için 6 aylık süre uygulamasına devam edilecektir. Bu konu üzerinde  tartışma yapılmasını, spekülasyonlar yapılmasını uygun görmüyoruz. Bu bir arz ve  talep meselesidir, ihtiyaç meselesidir. Hükümetimiz 2014'ün Mart ayı olarak  planlanmış olan birtakım ihtiyaçların, 2 ay daha öncesinden de giderilebileceği  konusunda bir görüş birliğine varmıştır. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle askerlik  süresi 12 ay olarak belirlenmiştir." AA