Temel gıda fiyatlarında yaşanan yüksek oranlı artışlar dört kişilik bir ailenin açlık sınırını martta ayında 11 bin liraya yaklaştırırken, yoksulluk sınırı da 29 bin 549 lirayı buldu. Mart ayıyla birlikte sadece asgari ücretliler ve emeklilerin büyük kısmı değil en düşük devlet memuru aylığı da ilk defa açlık sınırının altında kaldı.

 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Mart 2023 sonuçları açıklandı.

 

Açlık sınırı martta bir önceki aya göre 632 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 354 lira artarak 18 bin 658 liraya yükseldi. Martta yoksulluk sınırı önceki aya göre da 986 lira arttı. Bir yıl öncesine göre ise açlık sınırı 5 bin 153 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 7 bin 47 lira arttı. Yoksulluk sınırı son yılda toplam 12 bin 200 liralık artış gösterdi.

 

MEMURLAR DA AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Yılbaşında 8 bin 500 lira olarak belirlenen asgari ücret belirlendiği Aralık 2022’de bile açlık sınırının altında kalırken, yılbaşında yüzde 30 zamlanarak 10 bin 442 liraya yükselen en düşük devlet memuru aylığı da ilk defa açlık sınırının altına indi. Yılbaşıdan itibaren 5 bin 500 lira olan ve iktidarın seçimlerden önce 7 bin 500 liraya yükseltmeye hazırlandığı en düşük emekli aylığı alan milyonlarca emeklinin yanı sıra en düşük emekli aylığının üzerinde aylık alan milyonlarca emekli de açlık sınırının altında bir gelirle geçinmeye çalışıyor.


AÇLIK SINIRI

Ankara’da en fazla alış-veriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre, dengeli beslenebilmek için et- balık- yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 336 lira, 2022 yılının aynı ayına göre ise 1.326 lira artarak 2 bin 970 lira oldu.

Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 7 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 102 liralık artışla 248 liraya yükseldi.

 

MEMURA EK ZAM TORBA KANUNA EKLENMELİDİR

AES ve BASK Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ en düşük emekli maaşının artırılması düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak kamu çalışanlarının ücretlerinin de artırılması gerektiğini ifade etti.

Açıklamaları şöyle;

En düşük emekli aylığının 7500₺ olmasını da içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş.Torba kanuna baktığımızda;

Hakim ve savcılar için ek tazminat artışı, en düşük emekli aylığını 7500₺, var olan bayram ikramiyelerinin 2000₺, uzman tabip ve uzman diş hekimlerine ilave ödemeler içermektedir.

En düşük emekli aylığının artırılması yetmez, alım gücünün bu kadar azaldığı bir dönemde tüm emekli ve çalışanların ücretleri artırılmalıdır.

Emekli ücretleri açlık sınırının dahi altında, ortalama memur maaşı 12 bin ₺ iken tüm çalışan ve emeklilerin gelirlerini artıracak adımlar atılmalıdır. İkramiye almayan tek kesim olan memurlar da bu düzenlemeye dahil edilerek ikramiyeden yararlanmalıdır.