Thomas Cook, Avustralya doğumlu din adamı ve işadamı. Modern anlamda ilk turizm hareketini başlatan kişi olarak biliniyor.
 
Thomas Cook, bir araştırma gezisi sırasında Atlas Okyanusu'nun bir yerinde; milyonlarca kuşun havada çığlıklarla daireler çizerek uçtuğunu görür. Kulakları sağır edecek kadar yüksek sesle çığlıklar atan kuşlardan yorulanlar, okyanusun dev dalgalarına atılarak intihar ederler.
 
Bu olayı yıllar boyunca birçok balıkçı görür, birçok bilim adamı araştırır. Kuş bilimcileri yaptıkları araştırmalarda göçmen kuşların farklı yönlerden gelerek okyanusta bu noktada birleştiklerini keşfederler; ancak intihar etmelerinin nedenini çözemezler.
 
Yıllar süren araştırmalar sonucunda bu trajik olayın yaşandığı yerde bir ada olduğunu, kuşların göç yolu üzerinde bulunan bu adanın deprem sonucunda okyanus gömüldüğünü bulurlar. İnsanların yokluğunu bile fark edemedikleri bu ada, kuşlar için göç yollarının vazgeçilmez durağıdır.
 
Kuşlar, binlerce yıllık alışkanlıkla adanın yerini bilmektedirler ve yıpratıcı bir yolculuktan sonra aradıkları adayı bulamayınca yorgunluktan bitkin düşen bedenlerini çığlık çığlığa okyanusun sularına gömmektedirler.
 
Dünya üzerinde insanlık tarihi boyunca birçok uygarlık, devlet ya da millet varlığını sürdürebilmek için kendisine uygun bir ada aramış durmuştur. İhtiyacı olan adayı bulan milletler varlığını sürdürmeyi başarabilmiştir. Bu ada milleti bir arada tutan, güvenlik içinde yaşayabileceği bir toprak sağlayan, soluk alabileceği, geleceğe dair umutlarını, hayallerini diri tutabileceği bir alan sağlar. Bu adanın varlığı ile var olan kişiler buradan aldığı güç ile zamanı gelince kanatlarını açar ve hayallerinin, geleceğinin arkasından süzülür gider. Bu ada orada konaklayan herkes için, her şeyin başlamasına olanak tanıyan yerdir.
 
İşte Atatürk ve en büyük eseri Cumhuriyetin bizim milletimiz için böyle bir anlamı vardır. Bu ada günün birinde kaybolur, yeri unutulursa yapacağımız tek şey kendi çığlıklarımızla birlikte okyanusların karanlık, hırçın ve acımasız sularında yitip gitmektir.
 
Sonsuzluğa uğurlanışının 80. Yılında özlemle, minnetle. 

Ümit Deveci
Eğitimci Yazar
guncelegitim.com /ÖZEL HABER