Öğretmene yapılan yatırımın ülkenin geleceğine yapılacak yatırım olduğunu söyleyen CAVLAK; ‘'İçinde bulunduğumuz zor koşullara rağmen yılmadan yorulmadan büyük bir özveriyle görevimizi en iyi şekilde yerine getirirken, her geçen gün moralimizi düşüren, meslekten soğutan yeni uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Alpay CAVLAK; 24 Kasım için hazırladıkları 24 önemli isteği paylaştı. Lider Eğitimci Yazarlar Derneğinin 24 Kasım talepleri şu şekilde:

  1. Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitimcilerin hak ettikleri haklara kavuşmasını sağlayacak, haklarını koruyacak ve güvence altına alacak şekilde -eğitim paydaşlarının da görüşleri alınarak- yeniden düzenlenmelidir.
  2. Öğretmenlik onurunu korumak adına mesleki, ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmek için somut adımlar ivedilikle atılmalıdır.
  3. Öğretmenler en düşük memur maaşı alan konumundan bir an önce kurtarılmalıdır. Ek ders ücretleri, çocuk ve kira yardımı arttırılmalıdır.
  4. Öğretmenlerin ve öğrencilerin güvenli ve sağlıklı bir ortamda ders yapabilmeleri için okul sınırlarında güvenliği sağlayacak ve ilk adım sağlık hizmeti alabilecekleri personel bulundurmalıdır.
  5. Öğretmenlere yıpranma payı, çalışma güçlüğüne göre öğretmenlere tazminat, ek puan verilmelidir. Maaş zamlarının vergi dilimi karşısında erimemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  6. Müfredat modeli sık sık değişmemeli, kısa ömürlü olmamalı daha kalıcı uzun soluklu olmalıdır. Evrensel ve bilimsel verilere göre hazırlanmalıdır.
  7. Öğretmenlerin uzman ve başöğretmenlik kariyer tazminatı ödemeleri emeklilikte devam etmelidir.
  8. Öğretmenlerin emekli olduklarındaki büyük maaş düşüşü engellenmeli böylece emekliliğe teşvik edilmelidir.
  9. Öğretmen ve idareci atamalarında mülakat uygulamasından vazgeçilmelidir.
  10. Norm kadro mağduriyetleri giderilmeli. İllerde ortak bir mevzuata göre hareket edilmeli, resen atama yapılmamalıdır.
  11. Müfredatlar, ders kitapları, sınav sistemleri öğretmen görüşleri doğrultusunda bilimsel yöntemlerle hazırlanmalıdır. Yardımcı kaynak kitapların kullanılmasına izin verilmelidir.
  12. Okullarda demokratik bir ortam olmalı ve öğretmenler okul idarelerinin keyfi uygulamalarından kurtarılmalı, yönetici atamalarında liyakat öne çıkmalıdır. Sistem Whatsapp ile okul yöneten yetersiz idarecilerden arındırılmalıdır.
  13. Öğretmenlere yönelik baskı mobbing ve Sendikal torpil, uygulamasını adet haline getirmiş idarecilerin saltanatına son verilmeli, yapanlar cezalandırılmalı, öğretmenlere demokratik hakları kullandırılmalıdır.
  14. Öğretmenlerinin verimli olacakları, eğitimini aldıkları alanlarda çalışması sağlanmalıdır. Gereksiz re’sen verilen eğitimlerden vazgeçilmelidir.
  15. Öğretmenler gereksiz kırtasiye ve evrak işlerinden kurtarılmalıdır.
  16. Sürekli eskisinin üzerine yenisi eklenen proje yığınından öğretmenler kurtarılmalı, derslerine odaklanmalarının önündeki tüm gereksiz işler kaldırılmalıdır.
  17. Nöbet görevi isteğe bağlı olmalıdır., 2. Nöbet dayatılmamalı, nöbet ücretleri ders saati ile orantılı arttırılmalıdır.
  18. Okullarda sanat ve spor faaliyetleri desteklenmeli, okulların günlük ders saati düşürülmelidir.
  19. Atama bekleyen öğretmenlerin ataması yapılmalı, öğretmen yetiştiren kurumlarda ihtiyaca göre öğrenci alımı gerçekleşmelidir. Ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik uygulamalarına son verilmelidir.
  20. İl içi ve iller arası yer değiştirmelerdeki engeller ortadan kaldırılmalıdır.
  21. Okullarda fen ve bilişim laboratuvarları tekrar açılmalı güncel teknoloji ile desteklenmelidir.
  22. Kalabalık sınıflardaki öğrenci sayıları 20 nin altına düşürülmelidir.
  23. Öğrenci davranışları değerlendirme kurulunun etkinliği artırılmalı, uygun yaptırımlar konusunda  mevzuat hazırlanmalıdır.
  24. Öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri için eğitim ve tatil fırsatları yaratılmalıdır. Kendisini geliştiren öğretmen ödüllendirilmelidir.

Yıllardır öğretmenin değerini anlatırken, "hakkınız ödenmez" deyip ödenmiyor. Öğretmenler 24 Kasım’da göstermelik kutlamalar değil, sorunlarının çözülmesini, haklarının ödenmesini istiyor. Öğretmenlerin birikmiş birçok sorunu varken bu sorunların çözümü yerine sembolik kutlamaları kabul etmiyoruz.