İşte 9 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" sonrası son durum ve detaylar:

 

MEB 12 Yıllık Rotasyon: Son Durum

Yeni yönetmeliğe göre, öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda çalışabileceği azami süre 12 yıl olarak belirlendi. Bu süreyi dolduran öğretmenler, zorunlu yer değişikliği (rotasyon) kapsamına alınacaklar.

Bakan Yusuf Tekin ve Bakanlığın yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan 12 yıllık rotasyonun uygulanması yönünde refleks göstermesi bekleniyor. 

 

Uygulamanın Temel Esasları

Süre Hesabı: Bir okulda adaylık dahil toplamda 12 yılını dolduran öğretmenler rotasyona tabi olacak. Süre hesaplamasında 30 Eylül tarihi baz alınacak.

Atama Süreci: Rotasyon kapsamındaki öğretmenlere 40 okul tercih hakkı tanınacak. Atamalar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak.

Resen Atama: Tercih yapmayan veya tercihlerinden birine yerleşemeyen öğretmenler, valilikler tarafından ihtiyaç duyulan okul ve ilçelere resen (doğrudan) atanacak.

Zamanlama: Atamaların ders yılının bitiminden itibaren en geç 2 ay içinde tamamlanması planlanıyor.

 

Kimler Muaf Tutulacak?

Yönetmelikte bazı özel durumlar rotasyonun dışında bırakılmıştır:

  • Şehit ve gazi yakınları.
  • En az %40 engelli olan öğretmenler.
  • Bakmakla yükümlü olduğu ağır engelli yakını bulunanlar.
  • Özel eğitim öğretmenleri.

 

Mevcut Durum ve Tartışmalar

Her ne kadar yönetmelik yürürlüğe girmiş olsa da, 2026 yılı atama takviminde bu sürecin nasıl işletileceğine dair teknik detaylar netleşiyor. Eğitim sendikalarının bir kısmı, bu düzenlemenin "çalışma barışını bozabileceği" ve "kurumsal hafızayı zayıflatacağı" gerekçesiyle yönetmeliğin iptali için yargı yoluna başvurmuş durumda.

Ayrca hizmet puanı hesaplamalarındaki yeni sistem 1 Şubat 2026 itibarıyla devreye girecek. Bu tarihten sonraki yer değiştirmelerde güncel puanlama kriterleri esas alınacak.