Ücretli öğretmenliğin adı değişti

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrosunda açık bulunması halinde ders ücreti karşılığında eğitim verenlere yönelik e-Devlet başvurusunun adını, Bakan Yusuf Tekin'in ''Ücretli Öğretmenlik'' ifadesini reddetmesinin ardından ''Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirme Başvurusu'' olarak güncelledi.

ÖĞRETMEN - 23-03-2025 13:05

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen kadrosunda boşluk bulunması durumunda, ders ücreti ödemesi esasına dayalı olarak sözleşme imzalanarak eğitim veren kişilere "ücretli öğretmen" denildiğini belirtiyor. Artık e-Devlet üzerinden yapılan başvurularda, "Ücretli Öğretmenlik" ifadesi yerine "Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirme Başvurusu" kullanılmaya başlandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Ücretli Öğretmenlik" teriminin kullanılmaması gerektiğini vurgulamıştı. Bu açıklama sonrasında, başvuru sürecinde kullanılan terminoloji yeniden düzenlenerek, yeni ifadenin E-Devlet ekranında yer alması sağlandı.

Bakan Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlikle iligili şunları kaydetti:

Sözleşmeli öğretmen ülkemizde belli bölgelerde öğretmen çalıştırmakta zorlanıyoruz. Atanan arkadaşlarımız çeşitli sebeplerle tayin sürecine giriyorlardı. Bunu gidermek için tedbirler almaya çalıştık. Bu tayin süresini eşitlik ilkesine aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi iptal etti. Eğitimde fırsat eşitliğini temin etmek adıyla sözleşmeli öğretmenliği çıkardık. Burada 3 yıl çalıştıktan sonra tayin durumuna dahil olabiliyorlar.

Ücretli öğretmenlik öğretmenlik eksikliği çektiğimiz alanlarda istihdam etme şeklimiz. Ek ders ücreti karşılığında bir öğretmenlik yapmasıdır. Bunun yasada da karşılığı yok. Aslında girdikleri ders kadar ücret alacaklar. Normal koşullarda onu kadro gibi düşündükleri için kendilerini diğerleri ile kıyaslıyorlar. Emekleri için teşekkür ediyoruz lakin bunun statüsü bu.

Günün Diğer Haberleri