Negehan Alçı'dan Yusuf Tekin'e mülakat ve müfredat desteği

Haberturk yazarı Negehan Alçı çok eleştiri alan mülakatın kaldırılmaması ve taslak müfredat konularında Bakan Yusuf Tekin'e yazısında destek verdi.

GÜNDEM - 02-05-2024 11:27

Negehan Alçı Haberturk'te yer alan yazısınıda mülakat ve müfredat ile ilgili şunları söyledi;

Eğitimde müfredat değişikliği yapılacağı açıklandığından beri tartışmalar bitmiyor.

Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılıp kaldırılmayacağından, matematikte integralin müfredattan çıkarılmasına, din derslerinin ağırlığının artırılmasından siyasetin sloganlarının eğitime girmesine kadar bir çok başlıkta eleştiriler var.

Bir kesim yeterince Atatürk yok, Cumhuriyet ilkelerinden uzaklaşılıyor diyor, diğer bir kesim değerlerimizle ilgili vurguların yanlış yapıldığını söylüyor.

Kendimi bildim bileli bu ülkede eğitimde sürekli bir değişim vaadi var, sürekli yeni bir dönemden bahsediliyor ve maalesef çocuklarımız için ideolojik yaklaşımdan arınmış bir sistem üzerine bir türlü tartışamıyoruz.

Bu konunun ciddi şekilde ele alınması ve demokratik bir şekilde tartışılması içerik tartışmalarından bağımsız olarak tek başına önemli bence.

Ben son yapılan değişikliklerde bazı olumlu eklemeler görmekle birlikte, "Türkiye Yüzyılı" gibi siyasi söylemlerin eğitim kitaplarına girmesini son derece yanlış buluyorum.

Umarım bu tartışmalar ve itirazlar sonucu ortaya ortak aklın hakim olduğu bir metin çıkar.

Bakalım hep birlikte göreceğiz...

Öte yandan öğretmenlerle ilgili mülakat konusunun da bağlamından koparıldığını düşünüyorum.

Öğretmenlik gibi hitabın ön planda olduğu bir meslekte elbette mülakat olmalı, konuşma becerisi sınırlı olan bir öğretmenin kağıt üzerindeki başarısının ne önemi var?

Burada önemli olan mülakatın objektif kriterlerle değerlendirilip, denetlenebilmesi.

Yanlış olan mülakat değil mülakatın torpilin diğer ismi haline gelmesini sağlayan ‘adam kayırma’ mantığının yerleşmesi.

Alçı, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yeni müfredatla ilgili açıklamalarına da yer verdi.

(...) Uluslararası literatüre baktılar ve bizim müfredatımız çocuklarımıza diğer ülkelerinkinden yaklaşık 2 kat daha fazla bilgi yüklediğini gördüler. Evlatlarımız bu ağır yükün altında eziliyorlar. Eğitimcilerimiz bilir Kanada’da Ontario matematik programı var, çok önemli bir program. O programda 2007’den bu yana integral yok, türev var ve PISA başarıları da çok yüksek.

 

 

Günün Diğer Haberleri