Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 66 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2019 yılı Kasım ayı Beklenti Anketi"ni yayımladı.
Buna göre, bir önceki anket döneminde yüzde 1,13 olan kasım ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 0,82'ye geriledi. Aralık ayı TÜFE beklentisi bir önceki anket dönemine göre gerileyerek yüzde 0,93'ten yüzde 0,72'ye indi.
ENFLASYON FARKINI ETKİLEYECEK
Beklenti anketine göre Kasım ve Aralık ayı enflasyon beklentilerinin düşmesi milyonlarca memur ve memur emeklisini de olumsuz etkileyecek.
Memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı ise hakem kurulu tarafından 'yüzde 4 zam ve 2019'un ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 5'i aşarsa aşan kısım kadar fark' şeklinde kararlaştırılmıştı.
Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında enflasyon sırasıyla 1.36, 0.86, 0.99 ve 2 olmak üzere toplamda yılın ikinci altı ayı için yüzde 5,21 oldu.
Yılın son 2 ayı (, Kasım ve Aralık) için açıklanan enflasyon + (Pozitif) gelirse memur ve memur emeklileri geçen kısmı için enflasyon farkı alacaklar.
Ancak Kasım ve Aralık aylarında enflasyon negatif gelirse enflasyon farkı oluşmayacak. Ya da yüzde 1'in altında gerçekleşirse yaklaşık yüzde 1'lik bir enflasyon farkı gündeme gelecek.
ENFLASYON RAKAMLARI ŞÖYLE OLUŞTU
Bu yılın Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran,Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında enflasyon rakamları şöyle gerçekleşti;
AYLAR TÜFE ÜFE
OCAK 1,06 0,45
ŞUBAT 0,16 0,09
MART 1,03 1,58
NİSAN 1,69 2,98
MAYIS 0,95 2,67
HAZİRAN 0,03 0,09
TEMMUZ 1,36 -0,99
AĞUSTOS 0,86 -0,59
EYLÜL 0,99 0,13
EKİM 2,00 0,17
TOPLAM 10,13 6,39
ZAM KÜMÜLATİF ARTIŞ ORANI İLE HESAPLANIYOR
Memur ve memur emeklilerinin zam oranları kümülatif artış oranı ile hesaplanıyor. Kesim rakamlar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayınlayacağı tebliğ ile gerçekleşecektir.
sgkrehberi.com