Ders Kitaplarının Eksik Olduğu İddia Edildi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül 2026’da başladı. Bursa’daki bazı okullarda ise eğitim öğretim yılının başlamasının üzerinden günler geçmesine rağmen MEB tarafından ücretsiz dağıtılması gereken bazı ders kitaplarının öğrencilere ulaşmadığı ileri sürüldü.
Bu durum, derslerini Bakanlık tarafından belirlenen kitaplar üzerinden yürütmesi gereken öğretmenlerin karşılaştığı materyal sorununu yeniden gündeme taşıdı.
MEB, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde 283 milyon 354 bin 674 ders kitabının öğrenciler için hazırlandığını ve dağıtımına başlandığını açıklamıştı.
Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Öğretmenlere Mesaj
Kitapların bazı okullarda eksik olduğu iddiaları gündemdeyken Bursa Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlere gönderilen mesaj dikkat çekti.
Mesajda, öğretmenler odalarında Bakanlık tarafından yayımlanan kitaplar dışında herhangi bir yabancı kaynak kitabın bulundurulmaması istendi.
Ayrıca öğrencilerin ve velilerin, Bakanlık tarafından belirlenen kitaplar dışında herhangi bir kaynak kitabı satın almaya yönlendirilmemesi gerektiği belirtildi.
“Asla Satın Aldırılmaması Gerekmekte”
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmenlere gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Değerli öğretmen arkadaşlarım, okullarımızda öğretmenler odalarında, Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yayımlanan kitaplar dışında herhangi bir yabancı kaynak kitabın bulundurulmaması, ayrıca öğrencilerimize ve velilerimize, Bakanlığımız tarafından belirlenen kitaplar dışında herhangi bir kaynak kitabın ASLA satın aldırılmaması gerekmektedir. Gereğini rica ederim.”
Mesajdaki “ASLA” vurgusu özellikle dikkat çekti.
MEB Genelgesinde Yardımcı Kaynak Düzenlemesi
Söz konusu uygulamanın dayanaklarından biri, Millî Eğitim Bakanlığının 2026/70 sayılı 2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler Genelgesi.
Genelgenin 29. maddesine ilişkin MEB ilçe müdürlüklerinin yayımladığı bilgilendirmelerde, Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kaynaklar dışındaki materyallerin okul ve kurumlarda kullandırılmaması gerektiği belirtiliyor.
Aynı düzenlemede öğrencilerin belirli markalara veya yüksek maliyetli kırtasiye setlerine mecbur bırakılmaması, maddi yük oluşturacak uygulamalardan kaçınılması ve okullarda yönlendirme, reklam ve tanıtım organizasyonlarına izin verilmemesi de yer alıyor.
Ücretsiz Kitapların Zamanında Ulaştırılması Bekleniyor
MEB tarafından yapılan açıklamaya göre 2026-2027 eğitim öğretim yılında kullanılmak üzere hazırlanan kitapların 14 Eylül itibarıyla öğrencilerin sıralarında hazır olması hedeflendi.
Bakanlık, 2 Eylül'deki açıklamasında 283 milyondan fazla ücretsiz ders kitabının dağıtımına başlandığını duyurdu.
Bu nedenle Bursa'da bazı okullarda kitapların eksik olduğu yönündeki iddialar, dağıtımın zamanlaması ve öğrencilerin ders materyallerine erişimi açısından önem taşıyor.
“Kitap Yok, Kaynak Kitap Uyarısı Var” Tepkisi
Ders kitaplarının eksik olduğu iddiasıyla birlikte öğretmenlere kaynak kitap konusunda gönderilen mesaj, eğitim çalışanlarının tepkisine neden oldu.
Cumhuriyet'in haberine göre TÖBSEN MYK Üyesi Serkan Bebek, öğretmenlerin velilere ekonomik yük getirmek istemediğini belirtirken, asıl sorunun ders kitabı bulunmadığında derslerin nasıl yürütüleceği olduğunu dile getirdi.
Buradaki temel tartışma ise iki başlıkta yoğunlaşıyor: Bakanlık tarafından belirlenen ücretsiz kaynakların öğrencilere zamanında ulaştırılması ve okullarda bu kaynaklar dışında materyal kullanımına ilişkin kuralların uygulanması.
Gözler Eksik Kitapların Tamamlanmasında
Bursa'da bazı okullarda yaşandığı belirtilen kitap eksikliğinin ne zaman tamamen giderileceği ve eksik kitapların öğrencilere ne zaman ulaştırılacağı merak konusu oldu.
MEB'in resmî açıklamalarında ücretsiz ders kitaplarının dağıtım sürecinin eğitim öğretim yılı başlamadan önce yürütüldüğü belirtilirken, yerel düzeyde ortaya çıkan eksikliklerin ilgili okul ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından giderilmesi bekleniyor.
Konuyla İlgili Sık Sorulan Sorular
1. 2026-2027 eğitim öğretim yılında ders kitapları ücretsiz mi?
Evet. MEB, 2026-2027 eğitim öğretim yılında kullanılmak üzere yüz milyonlarca ders kitabını ücretsiz dağıtım kapsamında hazırladı.
2. Okullarda Bakanlık kitapları dışında kaynak kitap kullanılabilir mi?
MEB'in 2026/70 sayılı Genelgesinin 29. maddesine ilişkin resmî bilgilendirmelerde, Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kaynaklar dışındaki materyallerin okul ve kurumlarda kullandırılmaması gerektiği belirtiliyor.
3. Bursa Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlere ne söyledi?
Öğretmenlere gönderilen mesajda, Bakanlık kitapları dışında yabancı kaynak kitapların öğretmenler odalarında bulundurulmaması ve öğrenci ile velilere Bakanlık tarafından belirlenen kitaplar dışında kaynak kitap “asla” satın aldırılmaması istendi.