Son zamanlarda Netfilix’te yayınlanan ve izlenme rekorları kıran Güney Kore yapımı  
''Squid Game'' dizisi okullarda ciddi manada tedirginliğe sebep olmaya başladı.

Her geçen gün daha büyük kitleler tarafından izlenen ve sosyal medya aracılığı ile her kesimden insanın yaş farkı gözetmeksizin haberdar olduğu “Squid Game”  şiddet içeren ağır sahneleri sebebiyle çeşitli ülkelerde yaş sınırlamasının getirildiği diziler arasına girdi.

Okullarımızda da diziden esinlenen öğrencilerimizin okul bahçesinde şiddet içerikli oyunlar oynaması durumun ciddiyetini gözler önüne sermekte. Diziyi izlemiş oldukları fikri yeterince korkutucu. Ailelere bu konuda önemli sorumluluklar düşmektedir. Dünya gündemine oturan dizi, sosyal platformlarda sıkça paylaşılınca, çocuklarımızın bir şekilde merakını uyandırmış ve haberdar olmalarına sebep olmuş. Birçoğunun ellerinde akıllı telefonlar ve tehlike sadece bir tuş uzaklıkta.  Bizlerin harika bir diziymiş dediği, paylaştığı ailecek izlediği bu ve benzeri dizilerin çocuklarımızda oluşturabileceği psikolojik travmaları hesaba katarak hareket etmeliyiz. Bizler izlerken ya da sosyal medyada bir sahnesinin çocuklarca görülmesi bile her açıdan tehlikelidir. Yoksa Mavi balina oyununda olduğu gibi ilerleyen süreçte daha da üzücü olaylarla karşı karşıya kalınabilir.

“Squid Game”  dizisinde oyuncuların farklı çocuk oyunları oynamaları  çocuklarında dikkatini ve ilgisini çekiyor. Okulumdaki öğrencilerin uzun yıllardır oynadıkları bir oyunmuş gibi okul bahçesinde oynadıkları “Yeşil ışık, Kırmızı ışık” oyunu da dizide elenenlerin öldürüldüğü bir oyun. Çocuklarında elenenleri öldürüyormuş gibi oyundan çıkarması, elenenlerin şiddete maruz kalabilmesi tehlikenin boyutunun habercisi adeta.

Bakanlık bir an önce bu konuda harekete geçmeli ve gerekli tedbirler alınmalı. Hiçbir öğrencimize zarar gelmeden okullar ve veliler uyarılmalı ve önleyici adımlar atılmalıdır. Öncelikle dizi kesinlikle yaş sınırına tabi tutulmalı, pedagoglarca hazırlanan ortak bir mesaj ailelere ve okullara gönderilmeli, tehlikeden haberdar edilerek gerekli önlemleri almaları sağlanmalıdır. Çocukların izlememeleri noktasında gerekli hassasiyet gösterilmeli ve sosyal medyada zararlı içerik uyarısı ile çocuklar için gizlenmelidir.

Eski masum çocuk oyunlarına benzettiğimiz bu oyunlar maalesef çokta masum değil.  İzlenilmesi her yaş gurubu için uygun olmamakla birlikte daha büyük sıkıntılarında habercisi. Dün izlediğimiz ya da paylaştığımız bir dizi bugün okul bahçesinde çocuklarca oynanabiliyor hatta resim defterlerine çizilebiliniyor. Bu da tehlikenin ne kadar hızlı yayıldığının bir göstergesi.  Çocuklarımız ve öğrencilerimiz üzerinden oynanan bu oyunu ancak birlikte ve doğru şekilde hareket ederek durdurabiliriz.

ÖMER DİNLER
guncelegitim.com