Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde ortaya çıkan Yeni Koronavirüs (Covid-19) küresel bir nitelik kazanmış dünyayı tehdit ederken insanlarda teknolojik araçlar ile birbirleriyle iletişim kurmaktadırlar. Tabi olarak her ürünün bir olumlu tarafı birde olumsuz tarafı vardır. Örneğin ateş ısınma, enerji vb. amaçlar için kullanılır. Ancak olumsuz kullanıldığında veya düzgün kullanılmadığında ise tehlikeli bir araçtır.

Günümüzdeki sanal programların hepsi de bu durumdadır. Kullanımınıza göre olumlu veya olumsuz yanları olacaktır. Bu tür programları kullananlar öncelikle şu soruyu kendisine sormalıdır. Burada paylaştığım bilgileri gerçek hayata biriyle paylaşır mıyım sorusunu kendisine sorması gerekir. Eğer sorunun cevabı EVET ise o zaman o programda o bilgiyi paylaşabilir. Eğer sorunun cevabı HAYIR ise kesinlikle paylaşmamalıdır. Bu konuda youtube’ta backy hikayesi filminin herkesin izlemesini tavsiye ederim.

Şimdi gelelim son günlerdeki popüler programımız olan ZOOM programına bu programın sağlayıcısı diğer programlar gibi yurt dışı kaynaklı bir program ZOOM sitesine girdiğinizde size çeşitli seçenekler sunmaktadır. Ücretsiz 40 dk üyelik ve ücretli üyelikler seçeneği kişi istediği üyeliği seçebilmektedir. Ücretli üyelik seçtiğinde hesap numarası veya kişisel bilgileri istemektedir. Tabi olarak ta hesabından ücret alınmaktadır. Ama ücretsiz üyeliği seçtiğinde ise sadece ad, soyad ve mail adresini istemektedir. Bunun dışında herhangi bir bilgi istememektedir. Yaklaşık 10 gündür kullandığım yaklaşık günlük 40 dk yaklaşık 300 dk kullanmış olduğum programdan herhangi bir ücret veya hesaptan para çekme gibi bir sorun ile karşılaşmadım. İstediğim kişilerle görüntülü görüşmemi yaptım. Güvenlik açığından söz edilmektedir.

Güvenlik açığı sanal ortamda kullanılan her programda vardır. Önemli olan bu programı kullanmadan önce kişinin kendi güvenliğini sağlayabilmesidir. Bu yaptığında kesinlikle bir sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum. Aksi taktirde hırsıza kapınızı açarsanız oda gelir hırsızlık yapara döner olay. Mesela görüntülü görüşme yapacağınız zaman evinizin içini göstermeyecek şekilde kameranızı ayarlarsanız üye olurken kişisel bilgilerinizi paylaşmasanız ya da farklı girerseniz. Örneğin doğum tarihiniz 03.04.1980 ama 04.04.1980 girin böylelikle güvenliği kendiniz oluşturun. Programda görüntünün anlık olmasını kayıt edilmemesini sağlarsanız paylaşımlar ile ilgili ayarları yaparsanız bu durumda bu veya benzeri programların kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ama aksi taktide her program tehlikelidir. Bugün dünyada binlerce kişinin kullandığı görüntülü görüşme yaptığı bir programı öcü gibi göstermek akla mantığa sığmıyor. Daha iyi günlerde ve sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle….

MUHAMMED SEFA TETİKOĞLU
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni