YÖK Başkanı: Eğitim fakültesinde okumayanlar seçmeli ders olarak formasyon alacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek. Pedagojik formasyon eğitimlerini, lisans eğitimi boyunca birer seçmeli ders olarak formüle etmek istiyoruz

OKUL - 07-12-2022 01:22

YÖK Başkanı: Eğitim fakültesinde okumayanlar seçmeli ders olarak formasyon alacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkânı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek” dedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa Gençlik Buluşması'nda öğrencilere pedagojik formasyon eğitimi konusunda açıklama yaptığını hatırlattı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, yaptığı açıklamada eğitim fakülteleri dışında öğretmenlik hakkı veren bölümlerden mezun olan öğrencilerin pedagojik formasyon eğitimi almaları gerektiğini söyledi. Özvar, bu eğitimlerin geçmişte özellikle fen-edebiyat fakültelerinde lisans eğitimi sırasında alınabildiğini belirtti.

ÇALIŞMALARA BAŞLANDI
Bu konudaki yeni çalışmalara YÖK bünyesinde başladıklarını bildiren Özvar, Milli Eğitim Bakanlığının ilgili genel müdürlükleri, Talim ve Terbiye Kurulu ve diğer paydaşlar ile bu konuyu kapsamlı şekilde değerlendireceklerini söyledi. Özvar, pedagojik formasyon eğitimlerini mezuniyetten ziyade lisans öğrenimi sırasında yapmayı planladıklarını belirterek, "Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek. Pedagojik formasyon eğitimlerini, lisans eğitimi boyunca birer seçmeli ders olarak formüle etmek istiyoruz" dedi. Konuya ilişkin teknik ayrıntılar bulunduğuna dikkati çeken Özvar, şöyle konuştu:

ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLMADAN SÜRECİ YÜRÜTECEĞİZ

"Pedagojik formasyon eğitimi 60 kredi dolayında ciddi bir ders saati anlamına geliyor. Bu dersler gerek teorik gerekse uygulamalı dersleri içeriyor. Bu da ciddi bir çalışmayı gerektiren bir süreç. Biz inşallah bu süreci öğrencilerimiz mağdur olmadan yürüteceğiz. Aynı zamanda bu programın, üniversitelerimizde eğitim öğretim kalitesinden ödün vermeyecek şekilde öğrencilerimizin en iyi yetiştirilebilecekleri bir formatta yürütülmesini istiyoruz. Öğrenciyken mezun olmadan alınabilecek pedagojik formasyon eğitimlerini en kısa zamanda başlatacağız. Öğrencilerimizin hangi sınıfta olurlarsa olsunlar pedagojik formasyon eğitimine bir şekilde başlayabilmelerini istiyoruz. Bu konuda teknik ayrıntılar var. Bunların her birini masaya yatırdık, şu anda onları birlikte değerlendiriyoruz."

SENE KAYBI YAŞAMAYACAKLAR

Özvar, lisans eğitimleri sırasında diğer dersler gibi formasyon derslerinin de alınabileceğini, mezun olup bu eğitimi almamış öğrenciler için de ayrı formüller üzerinde durduklarını vurguladı. Konuya ilişkin üniversite rektörlükleri, eğitim fakülteleri ile temaslarının devam ettiğini anlatan Özvar, şunları söyledi:
"İnşallah Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekliyle öğrencilerimiz eğitim öğretimleri devam ederken bu pedagojik formasyon eğitimini tamamlayacaklar. Dolayısıyla öğrencilerimiz, sene kaybı yaşamadan öğrencilik yıllarında bu eğitimleri alabilecekler. En kısa zamanda ayrıntıları kamuoyuyla paylaşacağız. Bütün üniversitelerimiz formasyon eğitimi konusunda gerekli çalışmaları başlatacaklar. Biz mevzuat altyapısını hazırlayacağız. İlgili paydaşlarımızın görüşünü alarak genel çerçeveyi belirleyip üniversitelerimizle bu konuyu paylaşacağız.”

Kaynak: Hürriyet

DİĞER HABERLER
MEB okullara yenilikçi teknoloji sınıfı kuruyor!

MEB okullara yenilikçi teknoloji sınıfı kuruyor!

26-03-2024 - OKUL

Veliler öğretmenlerden nasıl randevu alacak? İşte randevu aşamaları

Veliler öğretmenlerden nasıl randevu alacak? İşte randevu aşamaları

23-03-2024 - OKUL

O illerde okullara kar tatili

O illerde okullara kar tatili

20-03-2024 - OKUL

Kız öğrencileri istismar eden Müdür Yardımcısı tutuklandı!

Kız öğrencileri istismar eden Müdür Yardımcısı tutuklandı!

13-03-2024 - OKUL

O Kolejin öğretmenleri iş bıraktı

O Kolejin öğretmenleri iş bıraktı

01-03-2024 - OKUL