YKS Tercihlerde başarı sıranızı nasıl kullanacaksınız?

Barajların kaldırılmasıyla birlikte 3 milyonun üzerinde adayın sınava girmesiyle rekor katılım olan 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklanmasının ardından sırada tercih süreci var.

SINAV - 29-07-2022 22:07

YKS Tercihlerde başarı sıranızı nasıl kullanacaksınız?

Üniversite tercihleri 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM’nin aday sayfasından gerçekleştireceksiniz.

24 tercih hakkınız var.

Tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. İstemediğiniz, yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmayacağınız bölümleri listenize almayın. Kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanına katkısı olan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) yarıya düşeceğini unutmayın.

 

NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİYOR?

YKS tercihlerinin nasıl yapılması gerektiğini pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şöyle anlattı:

Geçen yılın puanları ile başarı sıraları incelendiğinde başarı sıralarının tüm puan türlerinde 2021’e göre çok gerilediğini görüyoruz. Sayısal puan türünde 299,299 puan alan aday 2021’de 90.221. olmuşken, 2022’de 297,308 puan alan aday 178.379. olabilmiş. Yaklaşık 2 katı bir gerileme söz konusu.

 

EŞİT AĞIRLIK VE SÖZEL İÇİN DAHA FAZLA

Bu fark Eşit Ağırlık ve Sözel puan türlerinde daha da fazla. Eşit Ağırlık puan türünde 316,128 puan alan geçen yıl 25.911. olurken bu yıl 315,571 puan alan 126. 911. Olabilmiş!

Sonuçta gelen sıralamalar adayların beklediğinin çok daha altında. Bu duruma çok sayıda üniversite öğrencisinin de sınava girip sorular kolay olduğu için yüksek net yapmaları da neden olmuş olabilir.

Peki adaylar tercihlerini oluştururken ne yapmalılar, nasıl bir strateji izlemeliler?

 

KİM NASIL TERCİH YAPACAK?

Her yıl için ‘’bu yıl tercihler çok kritik’’ denir. Ancak 2022 YKS tercihlerinde rehber öğretmenlerin ve adayların  çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü değişkenler çok fazla ve baraj kalktığı için puanı hesaplanan her adayın tercih yapma hakkı bulunuyor.

Adaylara beklediklerinin çok daha üzerinde düşük başarı sıraları geldi. İlk yapılması gereken bu durumu herkesin kabullenmesi. Sonuçta bir sıralama sınavına girdiler ve artık başarı sıraları belli.

 

KILAVUZDAKİ BAŞARI SIRALARINI KULLANIN

Tüm adayların ÖSYM’nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki başarı sıralarını kullanmaları gerekiyor. Sıralamalar düşük geldi ve 2020’ye benziyor gibi söylemlere inanıp 2020 ye ait  başarı sıralarını kullanmak yanıltıcı olacaktır.

Bu yıl gerek TYT’ de gerekse AYT’ de Matematik testinin kolay olması ve TYT’de sürenin artması nedeni ile  Eşit Ağırlıklı öğrenciler daha fazla Matematik ve diğer testlerdeki soruları yanıtladılar.

 

HUKUK TERCİHİ YAPACAKLAR DİKKAT

Dolayısıyla Hukuk Fakültesini tercih edecekler çok dikkatli olmalılar. Hukuk başarı sıralarının yükseleceğini düşünüyorum. O yüzden benim sıram 60 bin 70 binlik Hukuk Fakültesi’ne kesin girerim diye düşünmemeliler.

 

BURSLARI VE ÜCRETLERİ İYİ ARAŞTIRIN

Ülkemizdeki ekonomik krizi çoğu aile maalesef yaşıyor. Vakıf üniversitesi tercih edecek adayların üniversitelerin tercih burslarını ve barınma olanaklarını göz önünde bulunduracağını, önümüzdeki yıl da bu maliyetlerin katlanarak artacağını göz önüne alacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla vakıf üniversitelerinin doluluk oranlarında geçen yıllara göre çok daha fazla değişmeler olacaktır.

Özellikle Anadolu’daki şehirlerden İstanbul gibi büyük şehirlere gelecek öğrencilerin belki de yaşadıkları illerdeki devlet üniversitelerini tercih etme oranları artacaktır.

 

SÜRPRİZ BİR YIL OLABİLİR

Çok sayıda üniversite öğrencisinin YKS’ye girdiğini ve soruların kolaylığı nedeniyle yüksek netler yaptığını gördük. Sıralamaların çok daha gerilemesinin en büyük nedeni de bu. Ancak belki de bu adaylar tercih yapmayacak. Yani yerleştirmelerde sürprizler olacak. Belki de adaylar daha üst tercihlerine yerleşecekler.

 

GENİŞ BİR ARALIKTAN YAPIN

Geçmiş yıllarda genellikle başarı sırasının % 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlanmasını ve % 100’ün de altına kadar inilmesini öneriyorduk.   Bu yıl yapılması gereken ise her puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci bir adaya 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamasını ve 200 binlerin de altına inmesini söylemeliyiz. Her puan türü için geçerli bir strateji bu şekilde olmalı. Geniş bir tercih aralığı adayları sürprizlere karşı koruyacak ve belki de avantaj sağlayacaktır.

Baraj olmadığı için daha çok 4 yıllık lisans programlarına ilginin olacağını, 2 yıllık ön lisans programlarında birkaç bölüm hariç (Bilgisayar Programcılığı, Sağlıkla ilgili programlar) büyük kontenjan boşlukları oluşacaktır.

 

İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN

Ayrıca şu konulara da mutlaka dikkat edilmeli;

Adayların istemediği bir bölüm kesinlikle listeye eklenmemeli.

Tercihler istek sırasına göre yapılmalı. Örneğin aday 18 binden alan bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.

Programların son iki yılım kontenjanlarına da dikkat edilmeli. Örneğin 2021’de 100 kontenjanı olan bir bölüm 2022’de 80 kontenjana düştüyse buranın başarı sırasının yükseleceği yorumu yapılabilir.

Adaylara yükseköğretim programlarının özel koşullarını okumaları gerektiği mutlaka söylenmeli.

pervinkaplan.com

DİĞER HABERLER
Açık Öğretim Kurumları Sınavı ''e-Sınav'' olarak yapıldı

Açık Öğretim Kurumları Sınavı ''e-Sınav'' olarak yapıldı

26-03-2024 - SINAV

2024 YKS başvuruları ikinci defa uzatıldı

2024 YKS başvuruları ikinci defa uzatıldı

25-03-2024 - SINAV

MEB, 2. Ortak Sınavların Yapılacağı Tarihi Açıkladı

MEB, 2. Ortak Sınavların Yapılacağı Tarihi Açıkladı

25-03-2024 - SINAV

Bursluluk sınavı ne zaman yapılacak? Bursluluk sınavı giriş yerleri ne zaman açıklanacak?

Bursluluk sınavı ne zaman yapılacak? Bursluluk sınavı giriş yerleri ne zaman açıklanacak?

24-03-2024 - SINAV

YDS soru ve cevapları yayınlandı: 2024 YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

YDS soru ve cevapları yayınlandı: 2024 YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

24-03-2024 - SINAV