Vergi dilimleri enflasyon farkı olarak gelen maaş zammını yutacak!

Vergi diliminde güncelleme yapılmaması nedeniyle, çalışanların maaşlarından yapılan kesinti katlandı. Eskiden yüzde 20'lik vergi dilimine kasım-aralık aylarında giren çalışanlar artık çok erken yüzde 27'lik vergi dilimine giriyorlar.

SİYASET - 24-08-2022 20:29

Vergi dilimleri enflasyon farkı olarak gelen maaş zammını yutacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: 2002 ve 2003 yıllarında ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 15-16 katı idi. 2022 yılında ilk vergi dilimi asgari ücretin 4,95 katına gerilemiş durumda.

Vergi diliminde güncelleme yapılmaması nedeniyle, çalışanların maaşlarından yapılan kesinti katlandı. Türk-İş ve Hak-İş'in gecikmeli de olsa yaptığı çağrıya rağmen hükümet bu konuda henüz adım atmazken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücret ile vergi dilimleri arasındaki makas daraldıkça çalışanların daha erken ve daha yüksek vergi dilimine girdiğine dikkat çekti.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk 6 ayı için belirlenen brüt 5 bin 4 lira asgari ücretin ilk 6 ay için 30 bin 24 liraya, temmuz ayında 6 bin 471 lira olarak belirlenen brüt asgari ücretin yılın geri kalan 6 ayı için 38 bin 826 liraya, bu durumda bu yıl için yıllık brüt asgari ücretin 68 bin 850 liraya denk geldiğine işaret etti.

 

ÇALIŞANLAR HIZLA YÜZDE 27'LİK VERGİ DİLİMİNE GİRİYOR

Bu yıl için belirlenen vergi dilimine göre, üçüncü dilim yüzde 27'lik vergi kesintisinin 70 bin liradan başladığını, bu durumda yıllık brüt asgari ücret ile üçüncü dilim vergi dilimi tutarı arasında sadece 1150 liralık fark oluştuğunu aktaran Ağbaba, bu durumdan kaynaklı yeni bir sorun alanı doğduğunu ifade etti.

Asgari ücretin hemen üzerinden maaş alan bir çalışanın hızla yüzde 27'lik vergi dilimine girdiğini belirten Ağbaba, "Asgari ücretli her ne kadar gelir vergisi dışında tutulmuş olsa da alacağı yan ödemeler ile esasen vergi dilimine girmiş oluyor ve ücretinden kesinti meydana geliyor" ifadesini kullandı.

İlk iki dilim ve vergi oranlarının fiilen yok hükmünde olduğunu, vergi dilimleri arasındaki eşik değerlerinin çok düşük tutulduğunu anlatan Ağbaba, asgari ücretin neredeyse yarısı kadar geliri olanın ikinci dilimden yüzde 20 oranından vergilendirildiğini aktardı.

 

'DÜŞÜK ÜCRETLİLERDEN DAHA FAZLA VERGİ ALINMASININ YOLU AÇILDI'

Ağbaba, şu değerlendirmede bulundu: "Asgari ücret ile vergi dilimleri arasındaki makas daraldıkça çalışanlar daha erken ve daha yüksek vergi dilimlerine girmiş oluyor. Vergi dilimlerine uygulanan tarifenin sınırlı tutulması düşük ücretlilerden daha fazla vergi alınmasının yolunu açmış oluyor. 2002 ve 2003 yıllarında ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 15-16 katı idi. AKP iktidarında vergi dilimi tarifeleri asgari ücret ve milli gelir artışından daha az artırıldı. Böylece 2022 yılında (temmuz ayı 6 bin 471 TL brüt asgari ücret) ilk vergi dilimi asgari ücretin 4,95 katına gerilemiş durumda. Gelir vergisi dilimleri yeniden güncellenmezse ücret artışının önemli bir kısmı asgari ücrette dahil olmak üzere vergiye gidecektir."

Kaynak: Haber3.com

DİĞER HABERLER
Yerel Seçimler Türkiye Haritası yayınlandı: Hangi ilde, hangi parti önde?

Yerel Seçimler Türkiye Haritası yayınlandı: Hangi ilde, hangi parti önde?

24-03-2024 - SİYASET

Erdoğan'dan 'emekli maaşı' açıklaması

Erdoğan'dan 'emekli maaşı' açıklaması

05-03-2024 - SİYASET

Erdoğan, emekliye zamma kapıyı kapadı: 'Kurtarmıyor'

Erdoğan, emekliye zamma kapıyı kapadı: 'Kurtarmıyor'

28-02-2024 - SİYASET

Bakan Işıkhan'dan 'memur zammı' ve 'asgari ücret' açıklaması

Bakan Işıkhan'dan 'memur zammı' ve 'asgari ücret' açıklaması

22-12-2023 - SİYASET

Ankara Belediye Başkanlığı adaylığı için 'Ziya Selçuk ikna edildi' iddiası

Ankara Belediye Başkanlığı adaylığı için 'Ziya Selçuk ikna edildi' iddiası

21-12-2023 - SİYASET