2024 Yılı Gelir Vergisi Dilimleri duyuruldu

Buna göre geliri; 110.000 TL’ye kadar olan çalışanlar yüzde 15, 110.0000-230.000 TL arası olan çalışanlar yüzde 20, 230.000-870.000 arası olan çalışanlar ise yüzde 27’lik vergi dilimine dahil olacak.

Kamu çalışanlarının büyük çoğunluğu Nisan ve Mayıs ayından itibaren bir üst vergi dilimine girmiş olacaklar ve dolayısıyla enflasyonun yanı sıra vergi kesintilerinden ötürü de maaşları erimeye başlamış olacak.

Vergi matrahlarına bürüt ücret baz alınarak hesaplanması ve artan oranda vergi uygulaması sabit gelirlinin yılın yarısından fazlasında maaşlarında vergi kesintisi kademeli bir şekilde artarak düzenli bir gelire sahip olmalarını engellemektedir.   

Yeni belirlenen dilimlere göre 4 aydan az bir sürede ikinci kademe vergi dilimine geçerek kazançlarının beşte birini vergi olarak ödemek zorunda kalacaktır.

Vergi, vatandaşlık görevini aksatmadan ve istismar etmeden yerine getiren kamu çalışanları için bir eziyet olmaktan çıkarılmalı, tüm kamu çalışanları yüzde 15’lik vergi dilimine sabitlenmelidir.

Bugün belirlenen rakamlar yüksek gibi gözükse de maaş artışlarıyla birlikte ücret çizelgesi de artacak dolayısıyla vergi dilimi rakamlarının arttırılması bir anlam ifade etmeyecektir.

Ortalama ücretlere bakıldığı zaman bir kamu çalışanı yılın yarısı gelmeden bir üst kademeye geçeceğinden güncelleme yapılan rakamlar yetersiz kalacaktır.

Vergide adalet sağlanması açısından milyonlarca kamu çalışanının sırtından artan oranlı vergi yükü kaldırılmalı ve gelir vergisi yüzde 15 oranında sabitlenmelidir.