Ülke çapında yüz binlerce öğrencinin girdiği LGS sonuçları 16 Temmuz’da açıklandı. Öğrencilerin ve velilerinin emeklerinin meyve vereceği LGS sonrası tercih telaşları da aynı gün içinde başladı. İyi bir lisede eğitim alabilmek adına yapılacak tercih öğrenciler için bir dönüm noktası olacak. Doğru tercihler öğrencilerin hayatlarının sadece dört yılını değil, üniversiteye gidiş yolunu da etkileyecek. Tercih döneminde Taksim Okulları Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Seval Tanseknay, 2020 LGS sonuçlarına göre lise tercihinde bulunacak öğrencilere ve velilere doğru tercihle ilgili önemli tavsiyeler paylaştı.

 

İlgi ve yeteneklere göre tercih yapılmalı

Taksim Okulları Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Seval Tanseknay, öğrencinin kendini iyi tanıması, ilgi ve yeteneklerine uygun bir okul seçmesi tercih yapmanın en önemli noktasıdır dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Öğrencilerin gidecekleri lise belirlenirken; özel okul mu devlet okulu mu karar verildikten sonra lise türüne bakılması gerekir. Üniversitede okumayı hedefledikleri bölüme uygun lise seçmeli ve bu doğrultuda eğitim almalılar. Gelecek beklentilerini karşılayan ve güçlü bir kariyer eğitimi olanağı veren liseleri seçmeleri en doğru karar olur. İyi bir eğitim almak amacıyla yapılacak tercihler için liselerin araştırılmasında; okulun mesafesi, okulun eğitim kadrosu, eğitim anlayışı, eğitim geçmişi, üniversiteye yerleştirme oranlarına da bakılmalı. Bu bağlamda sadece bilgiyi aktaran değil öğrencilerin yeteneklerini keşfeden bir eğitim anlayışı olan okul seçmek önemli bir kriter. Eğitim demek sadece teorik bilgi aktarmak demek değil. Var olan yeteneklerinizi eğitim sürecine dahil etmek açısından seçeceğiniz okulun kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerini de araştırmak gerekir. Ayrıca globalleşen dünyada yabancı dilin önemi unutulmadan, seçilecek okulun yabancı dil eğitimi de göz önünde bulundurulmalı.”

 

Aileler tercih sürecinde çocuklara destek olmalı

Lise tercihi konusunda ailelerin çocuklarının isteklerine duyarlı olmaları konusunda vurgu yapan Tanseknay, “Aileler tercih sürecinde çocuklarının yanında olmalı ve desteklemeli. Önemli olan çocuğun o okulu istemesi ve kendisini o okula ait hissetmesi. Özel okul tercih edecek aileler okulları araştırmalı, okulun neden tercih edileceği iyi analiz edilmeli. Merkezi sisteme göre tercih yapacaklar ise en az iki ya da üç okula giderek sosyal çevrelerinde araştırma yapmalı. Web ortamında velilerin sorumluluğunda yapılan tercih işlemleri için okul müdürlükleri tarafından onaylanmadan önce doğru bir lise için muhakkak uzmanlardan da yardım alınması gerekir” dedi.

 

Ayrıca  Anadolu Eğitim Sendikası Samsun İl Başkanı Murat BAHTİYAR, LGS tercihleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Açıklamaları şöyle:

1 milyon 472 bin öğrencinin girdiği LGS sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlar öğrencilerimize ve ailelerine hayırlı olsun.

  • 2020 Haziranda 8.sınıftan mezun olan öğrenci sayısı 1.671.337
  • LGS’ye katılan öğrenci sayısı 1.472.088
  • 400-500 puan aralığındaki öğrenci sayımız 115.559   (% 7,85)
  • 2019 da sınava giren öğrenci sayısı 1.029.555
  • 2020 de sınava giren öğrenci sayısı 1.472.088
  • 2019 da yüzde 1’ lik dilimde 10.295 öğrenci
  • 2020 de yüzde 1’lik dilimde 14.723 öğrenci var.

Bu istatistikler, öğrencilerimizin ve velilerimizin bu süreçte sağlıklı tercihler yapmalarında faydalı olacaktır.

Unutmayalım ki hiçbir sınav çocuklarımızdan kıymetli değildir.

Hatırlayacak olursak 2017 yılında liselere giriş sınavı olarak uygulanan TEOG liselere sınavsız giriş için aniden kaldırılmış ve yerine LGS getirilmişti. Yeni gelen sistem ile yıllar içinde öğrencilerin sınava girme ihtiyaçlarının azalacağı ve sınava giren öğrencilerin sayılarının düşeceği söylense de durum böyle olmamış, yıllar içinde sınava giren öğrenci sayısı yine artmış değişen sadece sınavların isimleri olmuştur. Bu nedenle eğitimde verilecek hiç bir karar aniden alınmamalı, paydaşların görüşleri alınmadan hayata geçirilmemelidir.