TBMM’de görüşülen kanun teklifinin sendikalarla ilgili düzenlemesini içeren 11. Maddesi kabul edildi!

Bu maddeye göre; %2’den az üye sayısına sahip sendika üyelerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında toplu sözleşme ikramiyesi ödenmeyecektir.

SENDİKA ÜYE SAYISINDA %2 SINIRLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

TOPLU SÖZLEŞME DESTEĞİ VE İKRAMİYESİ ÖZETİ;

Sendika üye sayısı %2 altında olan sendika üyelerine Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim aylarında toplu sözleşme desteği ödenecekken,  sendika üye sayısı %2 üzerinde olan sendika üyelerine Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim aylarında toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

Tahmini yüzde otuz maaş zammı olarak hesaplandığında Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim aylarında toplu sözleşme desteği sendika üye sayısı %2 altında olan sendika üyelerine 325 lira olarak ödenecekken, sendika üye sayısı %2 üzerinde olan sendika üyelerine Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim aylarında 918 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

 

HANGİ SENDİKA ÜYELERİNE NE ÖDENECEK?

Kamu görevlileri sendikalarının üye sayıları en son 2/07/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

HANGİ SENDİKALAR %2 ÜZERİNDE?

Sendikaların sendikalaşma oranlarına baktığımızda üye sayısı %2 üzerinde olan sendikalar ve oranları;

%34 > Eğitim Bir-Sen
%20 > Türk Eğitim-Sen
%6 >  Eğitim-Sen
%6 >  Eğitim-İş

Not: 2 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete verileri yukarıdaki gibidir.  Güncel verilere göre Eğitim İş yüzde 10'un üzerine çıkarken iki büyük sendikada büyük oranda üye kaybı yaşanmıştır.

Bu sendikalara üye olanlara Toplu Sözleşme İkramiyesi ödenecek. Bunların dışında kalan sendikalara üye olanlara ise toplu sözleşme desteği ödenecek. Toplu sözleşme desteği ve toplu sözleşme ikramiyesi arasında ciddi bir maddi fark oluşmaktadır. Bu fark maaş zam oranlarına göre de değişecektir.

(Sor Öğretmenim -Güncel Eğitim)