Günümüz çocuklarının artık fiziksel oyunlarla çok da fazla ilgilenmemesinden dolayı üzüntü duyuyor olabilirsiniz ama galiba bu konuda yapabileceğimiz pek de bir şey yok. Çünkü çocuklar da kendilerini geliştiriyor ve artık başka meşgaleler, oyunlarla mutlu oluyorlar. Eskiden “Eve gelmeyi unutuyorsun, akşam ezanı okunmadan evde ol” diye özellikle tembihlerdik. Şimdilerde ise “Dışarı çık da oyun oyna be evladım. Evde kaldın öylece.” diye hayıflanıyoruz. Tabii korona gibi salgınları hesaba katmadan yapıyoruz bu tespitleri. Yoksa çocuklar çok uzun zamandır evde ve artık evde olmaktan çok sıkıldılar. Yine de bir süre daha evde kalmaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Bu durumda da çocukların, daha doğrusu modern çağın çocuklarının sıkılmadan oynayabileceği oyunlar bulmamız gerekiyor. Bu işi sizin için biraz kolaylaştırdık ve birkaç öneriyi sıraladık.

Evde Oynanabilecek Çocuk Oyunları

Her ne kadar ilk etapta anne-babalar, çocuklarının sürekli evde ve dizlerinin dibinde olmalarından hoşnut olsalar da zaman ilerledikçe sıkılmaya ve monotonluğa bağlı problemler ortaya çıkmaya başladı. Bu problemler neticesinde ise çocuklar ile ebeveynler arasında bir takım sosyal iletişim kopuklukları meydana geldi. İşte bu yazıdaki fiziksel oyunlarla çocuk-ebeveyn arasında bağı güçlendirmek mümkün.

Evde Oynanabilecek Fiziksel Çocuk Oyunları

Hem çocukların hem de anne-babaların enerjilerini atmaları için fiziksel oyunlar son derece önemli. Üstelik gelişim çağındaki çocukların oynayacakları fiziksel oyunlar ile motor becerileri, sosyal iletişim becerileri, zeka becerileri ve problem çözme becerilerinin gelişiminin sağlandığını unutmamak gerek.

  • Tersine Saklambaç: Bu oyunda en az 3 kişi olmalı ama bu oyun biraz farklı. Bu sefer klasik saklambacı unutalım. Saklanan kişi sayısı 1 olmalı. Geri kalanlar ebe olmalı. Böylece saklanan kişi için epey zor bir saklanma süreci olacaktır. Bedensel kinestetik zeka, problem çözme ve analitik düşünme gibi becerileri geliştiren bu oyun, özellikle okul öncesi dönem çocukları tarafından çok seviliyor.
  • Taklit Oyunu: Çocukların en sevdiği oyunlardan ya da aktivitelerden biri de taklit etme odaklı oyunlardır. Bir hayvan, eşya ya da karakteri taklit ederken veya taklit edileni doğru tahmin etmeye çalışırken çok eğleneceklerine eminiz. Oyunu biraz zorlaştırmak adına dilerseniz takım halinde oynayabilir ve taklit edilmesi zor şeyler seçebilirsiniz.
  • Bilmece Sorma: Her ne kadar biraz demode gibi görünse de azımsanamayacak kadar çok çocuk, bilmecelerle eğlenmeyi seviyor. Gerek klasik ve geleneksel bilmeceler gerekse zeka bilmeceleri ve bulmacaları ile eğlencenin doruklarına çıkabilirsiniz. Başka hiçbir araca ihtiyaç duymadan birbirinize bilmeceler sorarak keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Evde Oynanabilecek Dijital Çocuk Oyunları

Çocuklar, devirle birlikte değişti ve artık ekran başında zaman geçirmeye bayılıyorlar. Ebeveynleri olarak bizler, onları ekran başından uzaklaştırmak gibi bir hataya düşüyor olabiliriz çünkü teknolojinin nimetlerinden de yararlanma imkanını ellerinden alıyoruz bazen. Onlara teknolojiyi kötü göstermek yerine kontrollü kullanıma yönlendirmek en mantıklı seçenek. Bu noktada faydalı çocuk oyunları ve dijital içerikler ile başlayabilirsiniz.

  • Mentalup Çocuk Oyunu: Dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuğun kullandığı bir uygulama bu. Her gün 10 dakikalık egzersizlerle çocukların zihinsel gelişimine destek oluyor. Hem reklam içermiyor hem de Türk yapımı. Ayrıca bir de yakın zamanda fitness-spor egzersizleri de eklediler. Pandemi döneminde evde kalan çocuklar ve biz veliler için eşsiz bir nimet. MentalUP Çocuk Oyunu ve Fitness Egzersizlerini Dene
  • 2048: Özellikle matematik ile ilgilenmeyi seven çocuklar için son derece keyifli bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Sayıları birbirleri ile eşleyerek bir üst basamağa çıkmanın amaçlandığı oyun, çocuklar kadar yetişkinlerin de gözdesi.
  • Ateş ve Su: Geleneksel oyun mimarisini modern tasarımlar ve çocuksu çizgilerle buluşturan bu oyun da çocukların en sevdiği dijital oyunlardan biri. Ateş ve Su isimli karakterleri etaplar içerisinde yönlendirerek sonuca ulaşmaya çalışıyorsunuz.