Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinde; uzman öğretmen unvanı için öğretmenlerin 180 saatlik, başöğretmen unvanı için ise uzman öğretmenlerin 240 saatlik öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik olarak hazırlanan eğitim programlarını tamamlamaları gerektiğine yer verilmiştir. Ancak aynı Yönetmelikte; eğitim programlarının içeriği muğlak bırakılmış, eğitim programlarının ne zaman ve ne şekilde yürütüleceği yeterince açık belirtilmemiştir.

Devlet Memurları Kanunun 123. Maddesinde; “Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar.” denilmektedir. Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programları’nın; öğretmenlerin izinli oldukları dönemi de içine alacak şekilde 18 Temmuz 2022 – 19 Eylül 2022 tarihleri arasında planlanması ve eğitimlerin tamamlanmış olması için eğitim videolarının %100 izlenme zorunluluğu getirilmesi kanuna aykırılık teşkil etmektedir.

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programları hakkında ÖBA Platformu üzerinde yer alan açıklamalar bölümünde; “Adaylar sınavda, yazılı doküman içeriğinden sorumlu olacaktır.” ifadesine yer verilmesine rağmen öğretmenlere aynı içeriği ihtiva eden eğitim videolarının %100’ünü de izleme zorunluluğunun getirilmesi akademik açıdan da izaha muhtaçtır.

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinin 24. Maddesinde; yapılacak olan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavında 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanların başarılı sayılacağı belirtilmektedir. Bu bağlamda; adayların yapılacak olan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavında başarılı olabilmeleri için zaten eğitim programlarının içeriğine vakıf olmaları gerekmektedir.

Yukarıda açıkladığımız gerekçelerle; ÖBA Platformu üzerinde yer alan eğitim videolarının %100 izlenmesi koşulunun kaldırılarak, tüm adayların eğitim programlarını tamamlamış sayılmaları için Milli Eğitim Bakanlığına yazılı başvuruda bulunduk.

 Maarif Sen Yönetim Kurulu