Sendika, MEB ve siyasilerden mülakat açıklamaları

Kasım ayında 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında yapılan mülakat sonuçları açıklandığında yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen çok sayıda öğretmenin düşük puan verilerek elendiği, elenenler arasında kendi alanında doktora yapan ve KPSS’de birinci olan bir öğretmenin bulunduğu ortaya çıktı.

ATAMA - 30-12-2021 09:16

Sendika, MEB ve siyasilerden mülakat açıklamaları

KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok kişi puanının yüksek olmasına hatta derece yapmasına rağmen mülakat puanıyla elendiği sonuçlarını sosyal medya üzerinden paylaşarak tepki göstermişti.

 

Kılıçdaroğlu: Adaletin olmadığı yerde huzur olur mu? Bu çocukların hakkını çalmak kimin hakkıdır?

KPSS Türkiye’de dereceye giren adayların mülakatta elendiği ortaya çıkmasının ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, mülakat mağduru gençlerle buluştu. ''Adaletin olmadığı yerde huzur olur mu? Bu çocukların hakkını çalmak kimin hakkıdır? Buna hepinizin itiraz etmesi lazım" diyen Kılıçdaroğlu, "İktidar olduğumuzda mülakat belasını kaldıracağız" sözünü verdi. Kılıçdaroğlu görüşmeye dair videoyu da 'Sağır kulaklar mülakat mağduru gençlerimizin sesini duysun!' notuyla Twitter hesabından paylaştı.

 Mülakatla elenen isimlerle buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, duruma tepki göstererek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den randevu talep ettiğini fakat yanıt alamadığını söylemişti.

Kılıçdaroğlu daha sonra bakanlığın Twitter hesabını etiketleyerek “Milli Eğitim Bakanlığı’ndan randevu talebime hala dönülmedi. Yarın saat 13.00’te görüşmek üzere…” diye yazmıştı.

 

Muharrem İnce'den mülakat tepkisi: Allah da sizin belanızı versin

KPSS sınavından yüksek puan almasına rağmen mülakatta düşük not verilerek adayların elendiğini ileri süren Muharrem İnce, “KPSS'de ilk 5'e girmiş 90-95 almış çocuk. Mülakatta eliyorlar. Sizin Allah'ınız yok mu? Sizin kitabınız yok mu? Siz nasıl Müslümansınız? Utanmıyor musunuz 95 puan almış, sınav birincisi olmuş bir çocuğu mülakatta elemeye. Utanmıyor musunuz vicdansızlar? Bu mülakat sistemiyle gençlerin içini acıtanlara, bu çocuklara haksızlık yapanlara, bu çocukları eleyenlere; Allah da sizin belanızı versin” diye konuştu.

 

Davutoğlu: Mülakat gidecek, liyakat gelecek

Gençler, sesinizi, çığlığınızı duyuyoruz! Parti programında mülakatı kaldıracağını taahhüt eden ilk parti olarak size söz veriyoruz; Mülakat gidecek, liyakat gelecek!' diyerek 'Ahmet Davutoğlu ile 1 soru 1 dakika' başlığı ile bir video yayımlayarak konunun detaylarını açıkladı.

 

Eğitim-İş olarak mülakat sisteminin öngörüldüğü her düzenlemeye şiddetle karşı çıktık ve sayısız davalar açtık.

Kimi davalarda yargının da kısmen bu soruna ilişkin bazı önlemlerin alınmasına yönelik kararları olduysa da maalesef bu garabetin önüne geçecek bütüncül bir tavır gösterme yönünde adımı da mümkün olmamıştır. Ancak yine de hukuki süreçleri işletmeye devam edeceğiz.

Eğitim-İş, ötelenen ve mağdur edilen tüm yurttaşlarımıza mülakat sonuçlarına yönelik itirazlar ve davalar aşamasında hukuki destek verecek, ayrıca o mülakatlarda neler yaşandığının da tek tek peşine düşerek bu vicdansızlığı yol edinenler her kimse haklarında suç duyurusu ve idari şikayetler ile sürecin takipçisi olacaktır.

 

Eğitim Sen: “Torpil ve siyasal kayırmacılık”

“Mülakat sınavına dayalı tüm uygulamaların ‘siyasal kadrolaşma’nın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu bilinmektedir. Sınava girenlerin aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler sonucunda elendiği bilinmektedir. 

“Sözlü sınavların/mülakatların nesnel olmadığı açıktır. Bu sınavların sonucunu belirleyen, sınavı yapanların siyasal ideolojik tutumları ve buna bağlı olarak oluşan öznel yargılarıdır. İçerik bakımından yargısal denetimi olanaksız kılan mülakat uygulaması torpile, siyasal kayırmacılığa en elverişli sınav biçimi olduğu için iktidar ve MEB tarafından benimsenmektedir. 

 

MEB böyle savundu: ''Adaletsiz uygulama söz konusu değil''

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tartışmalı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sözlü mülakatları hakkında bir açıklama yayınladı. Bakanlık, ‘herhangi bir adaya adaletsiz bir uygulamada bulunulmadığını’ savundu.

MEB’in açıklamasında itirazların 03-07 Ocak 2022 tarihleri arasında alınacağı ve 14 Ocak 2022 tarihinde sonuçlandırılacağı kaydedildi. İtirazların ‘titizlikle inceleneceği’ de öne sürüldü.

 

Sosyal medyada "mülakata hayır" sesi

Sonuçların açıklanmasının ardından yüksek puan almalarına rağmen atanamadıklarını belirten birçok öğretmen de konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla tepkilerini dile getirdi.

ÖSYM'nin yayınladığı puan tablolarına da paylaşımlarında yer veren öğretmenler '#mülakatahayır' etiketi ile birlikte "Neden atanamadık?" paylaşımlarında bulundu.

Sultan Fidan isimli bir Twitter kullanıcısı, aldığı KPSS sosyal medya hesabından paylaşarak "İki yıldır emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım KPSS' de, bölümümde 1. Oldum. Alanımda doktora yapıyorum. Hangi kıstasa göre elediniz?" ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Hizmet puanı düşük olanın, yüksek olandan önce atanmasını önlemek için MEB'e yazı

Hizmet puanı düşük olanın, yüksek olandan önce atanmasını önlemek için MEB'e yazı

27-03-2024 - ATAMA

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği: EK-1'de neler değişti? Hangi çalışmalar puan getirecek?

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği: EK-1'de neler değişti? Hangi çalışmalar puan getirecek?

04-03-2024 - ATAMA

Öğretmenlere ek yer değiştirme hakkı verildi

Öğretmenlere ek yer değiştirme hakkı verildi

24-01-2024 - ATAMA

Resmi Gazete’de yayımlandı: 28 ile yeni milli eğitim müdürü atandı

Resmi Gazete’de yayımlandı: 28 ile yeni milli eğitim müdürü atandı

20-01-2024 - ATAMA

Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları Açıklandı

Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları Açıklandı

19-01-2024 - ATAMA