Sendika başkanları ÖMK mahkeme süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu

Millet İttifakı’nın eğitim politikalarından sorumlu temsilcileri ile eğitim sendikaları temsilcileri, Anayasa Mahkemesi gündemindeki Öğretmenlik Meslek Kanunu için bir araya geldi.

ATAMA - 13-11-2022 02:44

Sendika başkanları ÖMK mahkeme süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu

Toplantıya katılan sendika başkanları ve açıklamaları ise şöyle:

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul: Öğretmenlik Meslek Kanunu bir meslek kanunu değil çok boş, kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanunu gerçekten ihtiyaç var. Ama öğretmen emeğini, idari, teknik, yardımcı personelin de emeğini gören, 600 bin işsiz öğretmeni dikkate alan sözleşmeli öğretmenlerin yaşadığı güvencesizliği, ücretli öğretmenlerin yaşadığı ekonomik, demokratik haklardan yoksunluk sorununu gündeme alan bir yasaya ihtiyaç var. Cezalandırıcı bir süreç var. Bizim gerçekten ifade edildiği gibi kariyere ihtiyacımız yok. İnsan onuruna yaraşır, yoksulluk sınırının üzerinde ücrete ihtiyacımız var.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay: AYM'nin verdiği ara kararda iktidara da bir mesaj var. Bir yılı aşkın süredir bir ÖMK konuşuluyor ama hem usul hem de esas açısında sıkıntılı. Adı olan kendisi olmayan bir kanundan bahsediyoruz. Yürürlük ve atıf maddelerini çıkardığınızda tek bir sayfaya sığacak, öğretmene, öğretmenlik mesleğine nasıl bir değerin siyasi iktidar tarafından verildiğinin de göstergesi niteliğinde. Eğer bir Milli Eğitim Bakanı öğretmenler odasının, öğretmenlerin sesini duymuyorsa artık o koltukta ne işe yarar?

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ümit Demirel: 3600 Ek Gösterge var deniyor ama 4800 olması gerekiyor öğretmenlik ek göstergesinin. 3600'ü bir başarı olarak gösterdiler ama tüm öğretmenlerimiz sevindi mi, hayır. Bir doktoru uzman yapan onun uzmanlığıdır ama öğretmeni uzman yapamayız, başöğretmen diye ayıramayız. Öğretmen kendi branşından zaten uzmanlaşmıştır. MEB'de öyle sorunlar var ki; yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan elinde süpürgesi olan öğretmenlerimiz var, biliyor musunuz? Genel başkan olarak ben açım, öğretmenler aç. Memuriyette görevde ne alıyorsak ücret olarak onu alıyoruz, açlığı yaşıyoruz, kamu çalışanlarının tamamı aç. Pastada millete düşen pay insanları artık doyurmuyor.

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Nihat Örs: Bakanın bizleri, sahayı anlamaması, bütün öğretmenleri rencide ediyor. Öğretmenlerimizin yüzde 99'u bunu istemiyor ama Sayın Bakan ısrarla öğretmenlerin bunları istediğini söyleyerek algı oluşturuyor. Bu hepimizi rahatsız ediyor. Sayın Bakanımız öğretmenin, sahanın sesini dinlemek istemiyor. Bu da bizleri rahatsız ediyor.

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuroğlu: MEB öğretmenleri dinlememekten öteye geçti, fikirlerini sosyal medya üzerinden söyleyen öğretmen arkadaşlarımıza bakanlık müfettişlerini illere göndererek soruşturma açmaya başladı. MEB'de ortak akıldan, öğretmenle birlikte hareket etmekten, sendikalarla konuşmaktan öteye geçti, bir istibdat dönemi başladı.

Eğitim Söz Sen Genel Başkanı Nihat Aydın: Adı kariyer ama kariyerine yönelik bir madde yok, sadece sınava dayalı, puanla ölçen, gecesini gündüzünü buna katan öğretmenlerimiz aslında ÖMK ile bir mobbinge uğradı. Ben buna artık ÖMK mobbingi diyorum. AYM'nin verdiği karar çok önemli, sendikalarımızı demokratik müdahil olarak dinlemesi demokrasi demokratik bir duruş. Eğer 19 Kasım'dan sonra olursa bu dinleme bir mağduriyet doğuracak. Nihai sonuç alana kadar MEB'in bu sınavı ertelemesi gerekiyor. ANKA

DİĞER HABERLER
Hizmet puanı düşük olanın, yüksek olandan önce atanmasını önlemek için MEB'e yazı

Hizmet puanı düşük olanın, yüksek olandan önce atanmasını önlemek için MEB'e yazı

27-03-2024 - ATAMA

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği: EK-1'de neler değişti? Hangi çalışmalar puan getirecek?

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği: EK-1'de neler değişti? Hangi çalışmalar puan getirecek?

04-03-2024 - ATAMA

Öğretmenlere ek yer değiştirme hakkı verildi

Öğretmenlere ek yer değiştirme hakkı verildi

24-01-2024 - ATAMA

Resmi Gazete’de yayımlandı: 28 ile yeni milli eğitim müdürü atandı

Resmi Gazete’de yayımlandı: 28 ile yeni milli eğitim müdürü atandı

20-01-2024 - ATAMA

Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları Açıklandı

Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları Açıklandı

19-01-2024 - ATAMA