Öğretmenlik Meslek Kanunu’na eğitim sendikalarının tepkileri sürüyor. 19 Kasım’da düzenlenecek Kariyer Basamakları Sınavı’na karşı birleşen 13 öğretmen sendikası, bugünden itibaren okullarda öğretmenler odasında hazırladıkları ortak metinleri okuyacak ve üç gün boyunca göğüslerine kokart takacak. Eğitimciler 2 Kasım’da ise iş bırakma eylemi yapacak.


Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı birleşen, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası ve Töb-Sen üyeleri, var olan kanunun öğretmenler arasında eşitsizlikleri derinleştirdiğini söyleyerek yeni bir kanun hazırlanmasını talep etti. Eğitim sendikası temsilcileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı başlattıkları eylem sürecini ve atacakları adımları anlattı.

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise öğretmenlerin eylem sürecine ilişkin beklentisinin oldukça yüksek olduğunu, kimi sendikaların iş bırakma eylemini provoke etmeye çalıştığını ancak sendika üyelerinin okulları gezerek bilgi kirliliğini engellemeye çalıştığını ifade etti. “Gezdiğim okullarda öğretmen arkadaşlarımızın hem kanuna hem de ekonomik sıkıntılara dair büyük tepkisi var. Katılımın çok yüksek olacağı görülüyor” diyen Kuruoğlu, şunları söyledi:

“26’sından itibaren kokartla eylemlerimize başlıyoruz. Üyelerimizin tamamı katılacaktır. İş bırakma eylemleri bir uyarıdır. Arada bir mesafe bırakılarak, kanun yapıcıya, yöneticiye ‘biz buna tepki gösteriyoruz bu konuda uyarılarımızı dikkate almazsanız iş bırakıyoruz’ diyoruz. O güne kadar bir düzenlemenin Meclis’e geleceğine dair hâlâ beklentim var.”

‘ÖMK’YA KARŞI BİRLEŞME TURNUSOL ETKİSİ YARATACAK’

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı ortak eylem kararı alan tüm sendika üyelerinin eylemlere katılmasını istediğini belirten Kuruoğlu, “Daha önce birçok iş bırakma eylemi oldu. İstisna cezalar oldu. Mahkeme kararları iş bırakma eylemine ceza verilemeyeceğini gösterdi. Her dönemde korkutmalar, engellemeler oldu. Hükümet kanadından bir ses gelmezken, kimi sendikalar eylemi kırmaya çalıştı. Bunları dikkate almayarak bütün eğitimcilerin eylemlere katılmasını istiyorum. Sendikasız arkadaşlarımızın bir sendikaya üye olmalarını tavsiye ediyorum. Eğitimcilerin ekonomik ve özlük hakları noktasında ÖMK’ya karşı birleşmenin bir turnusol etkisi olacaktır" diye konuştu. 

Nur Kaplan / gazeteduvar.com.tr