Seher Ergin: Öğretmenler uydurulmuş kriterlere göre değil, kıdeme göre ücret artışı almalıdır

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Adana Şube Başkanı Seher Ergin, ''Öğretmenlik Meslek Kanunu, bizlerin sorunlarını iyileştirmek bir yana dursun; omzumuzdaki yükleri ağırlaştıracak ve mesleğimizi itibarsızlaştıracaktır'' dedi. 

SENDİKA - 31-08-2022 16:07

Seher Ergin: Öğretmenler uydurulmuş kriterlere göre değil, kıdeme göre ücret artışı almalıdır

Ergin, tüm yurttaşları bu meslek kanununa karşı verdikleri mücadelede desteğe çağırıp, “Hayatımıza sokulan bu garabet, öğretmenlik meslek kanunu değil öğretmenlik mesleğini bitirme kanunudur. Öğretmen biterse gelecek biter!” diye konuştu.

Ergin, sendika üyeleriyle birlikte Atatürk Parkı’nda “Öğretmen Biterse, Gelecek Biter” konulu açıklama yaptı. Ergin, burada yaptığı konuşmada, öğretmenlerin Cumhuriyet aydınlanmasının ve onun önderi Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün ve devrimlerinin yılmaz savunucusu olduklarını belirterek, “Bizler geleceğin mimarlarıyız. Bizler öğretmenleriz. Ve ne acıdır ki bugün burada mesleğimizin itibarını, emeğimizin onurunu korumak için bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

20 yıldır öğretmenliğe sistematik olarak itibar suikasti düzenlendiğini ve haklırının gasp edildiğini kaydeden Ergin, “Bu kez hakaret niteliğindeki sözde meslek kanunuyla en büyük saldırıyı yapmaya girişmişlerdir. İktidar, torba yasalardan da aşina olduğumuz bir taktikle, bu meslek kanununda da en büyük felaketleri en parlak paketlerle sarmalama yöntemine gitmiştir. Öğretmene müjde olarak sunulan meslek kanununun aslında ne olduğunu sendikamız ilk günden beri en gür şekilde anlatmıştır” diye konuştu. 

 

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun hukuksuz olduğunu aktaran Ergin, şöyle devam etti: 

“Çünkü öğretmenliğin bir uzmanlık mesleği olduğunun altını çizen ilgili yasalarla çelişmektedir. Hukuksuzdur çünkü her öğretmen uzmandır ve uzmanlık belgesi de diplomasıdır. Hukuksuzdur çünkü hayata geçerse eşit işe eşit ücret ilkesi okullarda tamamen tarihe karışacaktır. Hukuksuzdur çünkü, hukukun temel ilkeleri gereğince kazanılmış haklar geri alınamaz.^Bu kanun adaletsizdir. Kanun zaten sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorize edilerek sömürülen öğretmenleri bu kez de uzman öğretmen, başöğretmen diye bölmeyi hedeflemektedir. Bu kanun tehlikelidir çünkü tahribatı sadece öğretmenlere değil tüm eğitim sistemine yönelik olacaktır. Öğrenciler ve veliler dahi, hangi unvana sahip öğretmenlerin sınıfında eğitim gördüğüne göre ayrışacaktır. Bu kanun hadsizdir çünkü her şeyden önce bu ülkenin bir tane Başöğretmeni olduğu ve bizim muradımızın da O Başöğretmen’in unvanını paylaşmak değil O’nun mirasına sahip çıkmak olduğu gerçeğini hiçe saymaktadır. Hadsizdir çünkü daha eğitimci bile değilken Milli Eğitim Bakanı olmayı kabul etmiş, en yakın kadrolarına tahsili alakasız insanları atamış bir zatın, öğretmenin “yeterliliğine” dair ahkam kesmesi kabul edilemez. Kanunun dayattığı bu sınavların adında “yeterlilik” kelimesinin kullanılması bile öğretmene üstten bakışın bir göstergesidir.”

 

Eğitim-İş Adana Şube Başkanı Seher Ergin, öğretmenlerin yeni unvanlara değil, insanlık onuruna yaraşır bir ücretle çalışmaya, liyakatsizce atanan yöneticilerin mobbinglerinden ve keyfi soruşturmalarından kurtulmaya, Anayasal bir hak olan güvenceli istihdama erişmeye, uydurulmuş kriterlere değil kıdeme göre ücret artışı almaya ihtiyacı olduğunu bildirdi. 

 

Seher Ergin, “Milli Eğitim Bakanı’nın itiraf ettiği üzere, yandaş sendikanın “sınavsız olmasın” diye akıl verdiği bu meslek kanununa karşı sendikamız ilk günden beri itirazı en güçlü örgütleyen adres olmuştur.” dedi. 

 

Ergin, Türkiye genelinde tüm şube ve temsilciliklerine Öğretmene saygı” yazılı pankartları astıklarını anımsatarak,pankartların bu utanç tablosu ortadan kalkıncaya dek asılı kalacağını bildirdi.

 

Ergin, 1 Eylül’de, sendikal olarak tarihi önderleri Fakir Baykurt’un Burdur Yeşilova’daki köyünde Eğitim-İş olarak basın açıklamasıyla mücadelelerine hız vereceklerini aktararak, “Daha kanun ilk gündeme geldiği gün yaktığımız mücadele ateşini büyüteceğiz! Mücadele önderimiz Fakir Baykurt’un dediği gibi yalvarmayıp ders vereceğiz.” diye konuştu. Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 

 

“2 Eylül’de İzmir’de, 3 Eylül’de İstanbul’da, 5 Eylül’de Samsun’da, 7 Eylül’de Diyarbakır’da kitlesel eylemler düzenleyeceğiz. 9 Eylül’de kitlesel olarak Anıtkabir’e yürüyecek, Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’e saygı ziyaretinde bulunacağız. Yine 9 Eylül’de Milli Eğitim Bakanlığı önünde kitlesel bir basın açıklaması yapacak, hakaret niteliğindeki bu meslek kanununu kabul etmeyeceğimizi yüzlerine haykıracağız! Çalışma alanımız olan okulları da mücadelemizin bir parçası haline getireceğiz. 5-9 Eylül arasında tüm üyelerimiz okullara “mesleğimiz onurumuzdur” yazan kokartlarla gidecek ve yine aynı tarihler arasında düzenlenecek olan öğretmenler kurul toplantılarında meslek kanununa karşı bir metin okunup tutanaklara geçirilecek. 12-16 Eylül arasında ise öğretmenlerimiz okullarına “Her öğretmen uzmandır” yazan kokartlarla gidecek.

Bilinsin ki mesleğimize hakaret, emeğimize saldırı niteliğindeki bu meslek kanunu geri çekilmedikçe ya da biz eğitim emekçilerinin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmedikçe, mücadelemizin yoğunluğunu artırmaktan da üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan da geri durmayacağız! Öğretmene saygı, öğretmenliğe itibar istiyoruz ve alacağız! Unutulmasın ki bu, sadece öğretmenlik için verilen bir mücadele değildir. Öğretmenin itibarlı olmadığı bir eğitim sisteminin itibarı olamaz.”

Kaynak: egemengzt.com

 

DİĞER HABERLER
Memurlar ve emekliler seçim değil geçim derdindeler. İşte memurların talepleri...

Memurlar ve emekliler seçim değil geçim derdindeler. İşte memurların talepleri...

28-03-2024 - SENDİKA

Seçim Toplantısına Katılan Öğretmenlerden Ek Ders Kesintisi Yapılmamalıdır!

Seçim Toplantısına Katılan Öğretmenlerden Ek Ders Kesintisi Yapılmamalıdır!

28-03-2024 - SENDİKA

Emekliye ve memura geçinemiyorsan ek iş yap diyen milletvekiline Sendika'dan tepki

Emekliye ve memura geçinemiyorsan ek iş yap diyen milletvekiline Sendika'dan tepki

28-03-2024 - SENDİKA

Özgür ARAS: Gıda fiyatlarındaki 46 aydır yaşanan artış en çok sabit gelirlileri etkiliyor

Özgür ARAS: Gıda fiyatlarındaki 46 aydır yaşanan artış en çok sabit gelirlileri etkiliyor

24-03-2024 - SENDİKA

Öğretmenlere yıpranma payı verilmesi talep edildi

Öğretmenlere yıpranma payı verilmesi talep edildi

22-03-2024 - SENDİKA