Schleicher, bu becerinin “günümüzde kullanılan bir teknikten ibaret” olduğunu ve gelecekte önemsiz hale geleceğini belirtiyor. “Bir bakıma, kodlama günümüzde kullanılan bir teknikten ibaret ve bu aracı eğitime dahil etmenin kötü bir hata olacağını düşünüyorum.”

“Şu anda üç yaşındaki çocuklara kodlama öğretiliyor ancak mezun olduklarında size ‘Kodlama neydi acaba?’ diye soracaklar. Yakın zamanda işe yaramaz bir beceri haline gelmiş olacak.”

Kodlamayı trigonometriyle karşılaştıran Schleicher şöyle devam etti: “Aynı ikileme düşeceğiz. Bu tür şeyler hakkında daha iyi bir denge kurmamız gerektiğini düşünüyorum. Bugüne özel bir tekniği öğretmek yerine veri bilimi ya da sayısal düşünmeyi öğretmeyi tercih ederim.”

İngiltere hükümeti, 2017 Sonbahar Bütçesi’nden 84 milyon sterlini bilgisayar öğretmenlerinin sayısını üçe katlamak için harcayarak kodlama ve programlama becerileri öğretimini desteklediğini gösterdi.

Bu alandaki 8.000 yeni öğretmeni yetiştirmek için yeni bir Ulusal Bilgi Teknolojisi Merkezi kuruldu. Programlama, 2014 yılında ulusal müfredatın bir parçası haline geldi ve daha fazla kodlama ve programlama içeren yeni bir kazanım uğruna bilişim teknolojileri alanındaki Uluslararası Genel Ortaöğretim Sertifikası sekteye uğramış oldu.

Paris’te gerçekleşen Dünya Eğitim İnovasyonu Zirvesi’nde (World Innovation Summit for Education) konuşan Schleicher, şu anda kodlamaya verilen önemin aslında eğitimdeki daha geniş çaplı bir sorunun parçası olduğunu belirtti: “Her gün, şu an için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir fikir ortaya çıkıyor, ama geleceğin farklı olacağını düşünmüyoruz.

Schleicher, geçmişte öğretilen pek çok konunun günümüz eğitim sistemiyle hiçbir alakasının olmadığını ve önemli olanın daha az konuyu daha derinlemesine öğretmek olduğunu söyledi.

Schleicher şöyle devam etti: “Trigonometri bu duruma güzel bir örnek. Bir matematikçiye trigonometrinin matematiğin temeli olup olmadığınız sorduğunuzda size, ‘Hayır, sadece özel bir uygulama,’ cevabını verir. Yani, uzun süre müfredatta kalmasının tek sebebi tarihsel bağlamda bir yerinin olması.”  

Schleicher, eğitimin “son derece muhafazakar bir sosyal ortam” olduğunu; toplumun çocuklara öğretecek konulara ekleme yapmakta çok iyi, ancak konuları azaltmakta o kadar da iyi olmadığını dile getirdi. “Önemli olan, daha az konuyu daha derinlemesine öğretmek. Eğitim başarısının temelinde yatan şey budur.” 

İngiltere Eğitim Bakanlığı sözcülerinden biri ise şunları söyledi: “Geniş ve dengeli bir müfredatın parçası olarak yüksek kaliteli bir bilgisayar eğitimi; öğrencileri gelecekteki iş dünyasına uygun ve modern dijital dünyanın aktif katılımcıları haline getirerek onları dijital okuryazarlığa hazırlamaya yardım eder.”   

Kaynaklar: egitimpedia - telegraph.

 

Önerdiklerimiz


PISA Direktörü: Öğrettikleriniz artık gereksiz. Aslolan öğretmendir