Araştırmada Gıda fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini, en fazla tüketilen 64 gıda ürününün fiyatının bir önceki aya göre %6 oranında artış kaydedildiğini belirtildi.

Yaz ayı olmasına rağmen temmuz ayında da gıda fiyatlarındaki yükseliş tüm hızıyla devam etti. Temmuzda bir önceki aya göre %6 oranında artış yaşanan gıda fiyatları yılın ilk yedi aylık döneminde %85,3 son bir yıllık dönemde de % 175,9 oranında yükseldi. Geçen yıl 100 liraya alınabilen aynı ürünlerden oluşmuş bir gıda sepeti için bu yıl temmuz ayında 275,9 lira ödendi.

Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları , gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun tahmin edilmesi amaçlanıyor.

Temmuzda, aylık fiyatlarındaki artışta ekmek, meyve, bakliyat ve diğer işlenmiş gıda gruplarında yaşanan yüksek oranlı zamlar belirleyici oldu.