Hürriyet'ten Zülal Atagün'ün haberine göre; İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından hazırlanan web tabanlı ve yapay zeka destekli Okul Portfolyo Sistemi, il genelindeki Milli Eğitime Bağlı tüm okul ve kurumların kendini değerlendirmesini sağlayacak bir proje. Okul idareleri kendilerinden istenen bilgileri sisteme girip, dönem sonunda okullarının durumunu ve ilçelerinin ortalamasını görüyor, eksik yanlarını değerlendirebiliyolar. Ayrıca uygulamanın sona ermesinin ardından toplanan verilerle okul kaynaklarının öncelikli olarak ne için kullanılması gerektiği konusunda yapay zeka analizi de yapılacak.

AMACIMIZ OKULLARI YARIŞTIRMAK DEĞİL

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentürk proje ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Okul Portfolyo Sistemi ile temel hedefimiz okullar için ölçme ve değerlendirmenin etkisini arttırmak. Amacımız asla okulların sıralanması ya da yarıştırılması değil. Okulların bir yıl boyunca uyguladıkları çalışmaları 77 kriter ile değerlendirilmesiyle birlikte hangi alanları güçlü, hangi alanları eksik görebilmelerini hedefliyoruz. Böylelikle okulların bu veriler üzerinden bir sonraki yıla hazırlık yapmalarını ve o alana yönelmelerini sağlamak istiyoruz. 3-4 yıl boyunca eğer biz bunu uygularsak ve ardından bir yönetim değişikliği olursa, yeni gelecek müdürümüz okula ait oluşacak hafızayı değerlendirerek işe başlayacak. Bu çok önemli bir şey. 20 Ocak’ta öğrencilerimize Karne veriyoruz. Ancak bu karneyi sadece öğrencilerimize değil, öğretmenlerimize ve okul müdürlerimize de veriyoruz. Amacımız sistem içerisinde kendimizi yenilemek, eksiğimizi görmek, güçlü bir hale gelmek. Her okulun bulunduğu durumlar içinde fırsatların ve ihtiyaçlarının bilimsel yollarla ölçülerek değerlendirilmesini ortaya koymak. Sorunla ilgili yerinde uygulamaları sağlamak ve gelişim sürecine katkı sağlamak. Aynı zamanda okullarımız kendi ilçelerindeki ortalamayı da görecekler. Amacımız projemizin tüm ülkeye örnek olması.

PROJELERİN ARTMASI OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

Şu ana kadar aldığımız veriler ışığında şunu söyleyebiliriz: Okullar etkinliklerin çeşitliliğini ve sayısını artırıyor. 5 farklı alanda etkinlik yapan okul, bu dönem etkinlik alanını 7’ye çıkardı. Çünkü proje bilinci gelişmeye başladı. Eksiğin ne olduğunu görerek o alana yatırım yapıyorlar. Okulda öğrenci odaklı, öğrenme merkezli sosyal etkinlik yapılırsa okulun başarısı ve eğitim atmosferi de o kadar pozitif oluyor. “

5 ANA BAŞLIKTA 77 KRİTER

Okullar, proje kapsamında 5 ana başlıkta 77 kriterde değerlendiriliyor. Ana başlıklar bir Okul veya kurumun başlıca faaliyet alanlarını ifade ediyor. Bunlar “Paydaşlarla İlişkiler”, “Projeler”, “Sosyal-Kültürel Etkinlikler”, “Akademik Başarılar” ve “Yarışmalar” olarak belirlendi. Gösterge kavramı bir ana başlık altında yapılabilecek her bir çalışmayı ifade ediyor. Örneğin “Okul Gezisi”, Sosyal-Kültürel Etkinlikler başlığı altındaki bir göstergedir. “Kabul Edilmiş İZKA Projesi Sayısı” ise Projeler başlığı altında yer alan bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Hürriyet