Okul Öncesi öğretmenleri nöbet günlerinde ilkokul veya ortaokulun bitiş saatini beklemek zorunda olup olmadıklarını Eğitimci Yazar Sedat DEĞER kaleme almış olduğu mevzuata dayalı makalesinde açıklık getirdi.

Normalde nöbet görevini yürüten öğretmenlerin nöbetleri okulun başlama saatinden 30 dakika önce başlar ve okul bitiminden 30 dakika sonra da sona erer. Ayrıca bu başlangıç ve bitiş süresi Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 44. Madde 8.fıkrası uyarınca minimum 15 dakika olacak şekilde de düzenlenebilir.

Buraya kadar her şey normal ama özellikle ilkokul veya ortaokul gibi aynı binaları paylaşan okul öncesi öğretmenlerinin nöbetçi oldukları günlerde nöbete geliş saatiyle nöbetten ayrılış saatleri konusunda zihinlerde bazı soru işaretleri oluşabiliyor. Hatta bazı okullarda mevzuat bilgisi eksikliğinden kaynaklı olsa gerek okul öncesi öğretmenlerini nöbetçi oldukları günlerde diğer öğretmenlerde olduğu gibi İlkokulun veya ortaokulun başlangıç saatinden yarım saat önce (15 dk kararı alınmışsa 15 dakika) nöbete gelmeleri ve bitiş saatinden de yarım saat sonra (15 dakikaya kadar kısıtlanmışsa 15 dakika sonra) nöbet görevini bitirmeleri istenmektedir.

Peki ama okul öncesi öğretmenleri, görev yaptığı ilkokul ya da ortaokul ders başlangıcı ve bitiş sürelerine göre mi nöbet tutmaları gerekmektedir. Aslında mevzuat bu konuda açık ve net bir şekilde okul öncesi öğretmenlerinin nöbet sürelerini tanımlamış olsa da Milli Eğitim Bakanlığı yayımlamış olduğu görüş yazısında oluşabilecek tereddütlere son noktayı da koymuş.

Görüş yazısına göz attığımızda Bakanlığımız, Okul öncesi öğretmenlerini ilgilendiren mevzuat hükümlerini göstererek nöbetlerinin anaokulu, uygulama sınıfının ya da ana sınıfının derslerinden 30 dakika önce başladığını ve 30 dakika sonra da sona erdiğini ifade etmiş. Yarım saatlik sürenin ise 15 dakikaya kadar düşürülebileceği hususunda altını çizmiş.

Dikkat edecek olursak hem ilgili mevzuat hükümlerinde hem de görüş yazısında okul öncesi öğretmenlerinin nöbet başlangıç ile bitişinde esas alınan ders niteliğini görev aldıkları anaokulu, ana sınıfı ya da uygulama sınıfı olarak nitelenmiş. Yani ilkokul gibi, ortaokul gibi aynı binalarda görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin nöbet için ders başlangıcının ve bitişinin ortaokul veya ilkokulun dersleri olmadığı vurgulanmıştır.

Bu sebeple okul öncesi öğretmenleri, nöbetine ilkokul veya ortaokulun ders başlangıcına göre değil kendi ders saatinden yarım saat (15 dk.) önce gelir ve yine nöbetini aynı şekilde diğer ilk veya ortaokulun bitiş ders saatini beklemeden kendi dersinin (6 aralıksız 50’şer dakikalık etkinlik saati) bitiminden yarım saat sonra bitirir. İlgili mevzuat ve görüş yazsından görüleceği üzere okul öncesi öğretmenleri ilkokul veya ortaokulun bitiş saatini beklemek zorunda olmadıkları gibi giriş saatlerine göre de nöbete gelmeleri beklenmemektedir.

Örnek: Bir A ilkokulun dersleri 08:30’da başlasın ve okulöncesi öğretmenin dersi de saat 09:00’da başlamış olsun. İlkokulun ders bitiş saati 15:00 iken okul öncesi öğretmenin dersi ise 14:00 ‘de bitiyor olsun. Bu durumda ilkokul öğretmenleri nöbete saat 8:00 ya da 8:15’de gelirken okul öncesi öğretmeni 8:30 ya da 8:45’de nöbete gelir. İlkokulda görev yapan öğretmenlerin nöbetleri 15:30 ya da 15:15’de sona ererken okul öncesi öğretmenin nöbeti ise 14:30 ya da 14:15’de sona erer.