Oksijen probu, gaz veya sıvıdaki oksijen yoğunluğunu ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Tıbbi, endüstriyel ve çevresel olmak üzere birçok alanda kullanılabilen oksijen probu, zirkonyum oksijen probları, galvanik oksijen probları ve optik oksijen probları olmak üzere birçok farklı tipi bulunur.

Oksijen Probu Nedir? Türleri Nelerdir?

Zirkonyum oksijen probları, oksijen iyonunun iletkenliği ilkesini kullanarak çalışır. İnce bir platin tabakası ile kaplanmış seramik zirkon elementinden oluşan bu prob; oksijene maruz kaldığında, oksijen iyonları platin tabakası boyunca hareket eder ve bu iyonların hareketi bir elektronik devre tarafından algılanır.

Galvanik oksijen probları da zirkonyum oksijen problarına benzer bir prensipte çalışır ancak oksijen konsantrasyonunu ölçmek için kimyasal bir reaksiyon kullanırlar. Biri oksijenle reaksiyona giren kimyasalla kaplanmış iki adet elektrottan oluşan bu prob; oksijene maruz kaldığında, kimyasal reaksiyon elektrotlar arasında gaz veya sıvıdaki oksijen konsantrasyonuyla orantılı bir akım geçişine neden olur.

Optik oksijen probları, oksijen konsantrasyonunu ölçmek için bir ışık yayan diyot (LED) ve bir fotodiyot kullanır. LED, ölçülen gaz veya sıvı tarafından emilen bir ışık yayar. Emilen ışık miktarı oksijen konsantrasyonu ile orantılıdır ve fotodiyot emilen ışık miktarını ölçer.

Oksijen probları, hava ve sudaki oksijen konsantrasyonunun izlenmesi, endüstriyel gazların oksijen içeriğinin ölçülmesi ve biyomedikal/çevresel sistemlerdeki oksijen seviyelerinin izlenmesi gibi birçok uygulamada kullanılır.