Hürriyetçi Eğitim Sen üyesi öğretmenler sendikalara getirilen %2 barajını protesto ettiler. Maaş bodrolarına yansıyan sendika ödentisi 291.44 TL’yi LÖSEV, AHBAP Derneği, SMA hastası çocuklara ve benzeri yardım kuruluşlarına bağışladılar.

6.Dönem Toplu Sözleşmeye göre sendika üyesi çalışanlara, toplu görüşme ikramiyesi verilmesi karara bağlanmıştı.

Ancak sendikalara getirilen %2 barajı nedeniyle tüm çalışanlar 6. Dönem Toplu Görüşme ikramiyesinden faydalandırılmadı.

Kurulu olduğu hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin %2'sinden daha az üyesi olan sendika üyesi çalışanlar sendikal tercihlerinden dolayı cezalandırıldı.

Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenmesi gereken; üçer aylık toplu sözleşme ikramiyesinin ilki ocak ayında ödenmedi.

Eşitlik ilkesi gözetilmedi, sendika üyesi çalışanlar, sendikal haklarından faydalandırılmadı.

Çünkü Meclisten çıkan son karara göre; Kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleriyle birlikte 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği yapılmasına, kurulu olduğu hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin yüzde 2'sinden daha fazlasını üye kaydetmiş kamu görevlileri sendikalarına üye olan, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ise Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylık veya ücretleriyle birlikte toplu sözleşme ile belirlenecek tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesine karar verildi.

Ve bu karara göre üye sayısı %2 barajının altında kalan sendika üyesi çalışanın 2023 Ocak maaş bodrosuna 291.44 TL yansırken, üye sayısı %2 barajını aşan sendika üyesi çalışanın bodrosuna 823.40 TL yansıdı.

Kurulu olduğu hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin yüzde 2'sinden daha az üyesi olan sendikalar bu konuda yasal süreci başlattılar.

Çünkü sendikalara getirilen %2 barajı ile uygulanan Toplu Sözleşme İkramiyesi kesintisi; çalışanlar üzerinde caydırıcı bir etki yaratmakta, sendikal bir tekelleşmeye, çok seslilikten tek sesliliğe gidişi başlatmaktadır.

Hürriyetçi Eğitim Sen üyesi öğretmenler de bu uygulamayı adaletsiz buldukları için protesto ederek, tepkilerini gösterdiler.

Hürriyetçi Eğitim Sen üyesi öğretmenler bodrolarına yansıyan 291.44 TL olan toplu sözleşme desteğini bağışladıklarını gösteren banka dekontlarını Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarında da paylaşıp, sendika aidatlarını da kendilerinin karşılayacağını duyurarak, tepkilerini koydular.

Kadriye DEMİREL
Eğitimci Yazar