Hürriyet'ten Melike Çalkap'ın haberine göre; Mesleğinin 5’inci yılında olan Cihan Yakut (31), Van’ın Gevaş ilçesindeki birçok köyde ücretli sınıf öğretmeni olarak görev yaptı. Geçen yıl çalıştığı Doruklu İlkokulu’ndaki öğrencilerini mezun ettikten sonra aynı ilçede başka bir köyde görev yapmak için okuldan ayrıldı.

‘GİTMEYİN ÖĞRETMENİM’

Ancak köyün ilkokula başlaması gereken tek öğrencisi Zilan’ın “Gitmeyin öğretmenim” demesi üzerine okulu bırakamadı. Şartlar ne olursa olsun yanına gidip okuma yazma öğreteceğine dair ona söz verdi. Yakut, okullar açıldığından beri her hafta sonu yaşadığı Anaköy köyünden Daldere köyüne 5 kilometre yürüyerek gidiyor. Minik öğrencisi Zilan’la önceden görev yaptığı şimdi öğrencisiz kalan eski okulunda tek başlarına ders yapıyorlar. Yakut, dağ yollarında eğitim aşkıyla kat ettiği yolları ve minik öğrencisini şöyle anlattı:

“Görevimin bittiği ve eşyalarımı topladığım gün yanıma ağlayarak geldi. ‘Siz gidince ben nasıl eğitim alacağım, gitmeyin öğretmenim’ dedi. O öyle ağlayınca ben de dayanamadım ve ona her hafta sonu yanına gelerek ders vereceğimi söyledim. Kış burada çok sert ve zor geçiyor. Ne yazık ki burası için taşımalı eğitim de söz konusu değil. Zilan’ın yanına çoğunlukla yürüyerek gidiyorum. Normal yolu tercih ettiğimde yaklaşık 10 kilometre yürümem gerekiyor. Bu sebeple dağ yolunu kullanarak yolu yarı yarıya kısaltıyorum.

‘ZİLAN’I BIRAKMAYACAĞIM’

Dağ yolundan yürümek tehlikeli. Onların benim yanıma gelmesini de bu sebeple hiç istemedim. Havalar burada çok hızlı soğuyor ve bundan sonrası için nasıl devam edeceğimiz konusu beni endişelendiren tek şey. Fakat bir söz verdim ve Zilan’ı yalnız bırakmayacağım.”

‘HEM MÜDÜR HEM TEMİZLİK GÖREVLİSİYİM’

Zilan’ın çok akıllı bir çocuk olduğunu söyleyen Cihan Yakut, “Bu bölgedeki herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Şu an görev yaptığım okulda da ikisi 3’üncü sınıf, biri 5’inci ve diğeri de birinci sınıf olmak üzere 4 öğrencim var. Okulun hem müdürü hem öğretmeni hem de temizlik görevlisiyim. Sobayı da ben yakıyorum, temizliği de ben yapıyorum, dersleri de ben anlatıyorum. Zilan’la birlikte 5 öğrencim var ve onlarla olmak, geleceklerine dokunmak çekilen tüm zorluklara değer” diye konuştu.

‘AİLESİ ŞİMDİ ÇOK MUTLU’

Zilan’ın köydeki tek Öğrenci olması nedeniyle öğrenim göremeyecek olmasının ailesini de üzdüğünü belirten Cihan Yakut, “5 kardeşin en küçüğü Zilan. Diğer 3 kardeşi ilçeye okula gitti. Orada yatılı okuyorlar. Fakat ailesi Zilan’ı diğer kardeşlerinin yanına gönderemedi. Çünkü o henüz annesinden ayrı kalabilecek yaşta değil. Daha anne kuzusu bile diyebiliriz. Zilan, hem yanlarında olduğu hem de eğitim alabildiği için ailesi şimdi çok mutlu” dedi.

Hürriyet