Okullarda öğrencilerle yapılan etkinliklerin görüntülerini, sosyal medya tarzı yerlerde yayınlamak yasal mı? Öğrenci görüntüleri veli izni olmadan, sosyal medyada yayınlanabilir mi? Öğrencilerin görüntülerini, veli izni olmadan yayınlamak doğru mu?

MEB’in Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması Genelgesi uyarınca; öğrencilerin her türlü ses, yazı, görüntü ve video kayıtlarının internette veya farklı dijital ya da basılı ortamda hukuka aykırı şekilde paylaşılması Anayasaya, uluslararası sözleşmelere, kanunlara aykırıdır.

Öğretmenler sınıfta, okulda vb eğitim ortamlarında öğrencilerle yaptıkları etkinliklerin, gösterilerin vs çalışmaların fotoğraflarında öğrenci yer alıyorsa sosyal medyada, dijital ortamda paylaşmadan önce velilerin yazılı iznini almak zorundadır. 

MEB okullara gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi:

Okul/kurumlarda görev yapan yönetici ve öğretmenler tarafından okul veya sınıf içinde yapılan etkinlik ve diyalogların kayda alınıp internet sitelerine yüklendiği ve sosyal medya ortamlarında paylaşıldığına ilişkin bilgilerin bakanlığa ulaştığı belirtilen yazıda, “Öğrencilerin kişilik gelişimleri ile psikolojik ve sosyal gelişimlerine etki yapacak her türlü ses, görüntü ve video kayıtlarını genel ağ ortamlarına yüklediği ve paylaştığı tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılarak, Bakanlığımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda görev yapan yönetici ve öğretmenler tarafından okul veya sınıf içinde yapılan etkinlik ve diyalogların kayda alındığı belirtilen yazıda görüntü, ses ve videoların sosyal medya ortamlarında paylaşıldığına ilişkin bilgilerin bakanlığa ulaştığı belirtildi.