“Yüzde 2’lik üyelik barajı”

28.12.2022 tarih ve 32057 sayılı Resmi gazetede yayınlanan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile hayata geçirildi.

Yasaya göre;

hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden sendikaların üyeleri (şube, temsilcilik, il, ilçe üye sayılarına göre değil ülke genelinde) Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylık toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanacaklardır. %2’lik barajı geçemeyen sendikaların üyeleri ise toplu sözleşme destek primi alacaklardır.  

Bu rakamlar yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden Ocak ayı itibari ile belirlenen periyotlarda ödenecektir. Ocak ayından itibaren katsayılarda yaşanacak artışlarla rakamlarda artacaktır. Herhangi bir sendikaya üyeliği olmayanlar ise bu primlerden faydalanamayacaklardır.

Nisan ayında  918 TL civarı bir toplu sözleşme ikramiyesi alacaklar. Üç ayda bir hesaplara yatan bu ücret, yüzde 2 barajının üstünde olan sendikalara üye olan öğretmenlere veriliyor.

Yüzde 2 barajın üstünde olan 4 sendika şu şekilde:

  • Eğitim Bir Sen
  • Türk Eğitim Sen
  • Eğitim İş
  • Eğitim Sen

Yüzde 2 barajın altında kalan sendika üyesi öğretmenlere ise yalnızca toplu sözleşme destek primi verilecek. Bu öğretmenlerimize Nisan ayında yaklaşık 325 TL destek primi verilecek.