Memurun gelir vergisinde ne değişti?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, birden fazla işverenden ücret geliri elde edenlerin veya yıl içinde iş değiştirenlerin ikinci işverenden aldığı gelir belli bir tutarı aştığında beyanname vermeleri gerekiyor. Kamu idarelerinin tamamı “tek işveren” olarak kabul edildiği için birden fazla kamu kurumundan maaş alanların beyanname doldurması gerekmiyordu.

SORU-CEVAP - 31-10-2022 08:13

Memurun gelir vergisinde ne değişti?

İşçi ve memur gibi ücret geliri ile çalışanların kazançlarının vergisi işverence kesilerek vergi dairelerine yatırılıyor. Ancak, aynı anda birden fazla işverenden ücret alanlar, yıl içinde iş değiştirenler, tek işverene bağlı çalışmakla birlikte kazancı en yüksek vergi dilimine girenlerin beyanname doldurmaları gerekiyor.

Örneğin, bu yıl aynı anda birden fazla işverene bağlı çalışanlardan ikinci ve sonraki işverenlerden aldığı ücret tutarı 70 bin lirayı aşanlar ile yıl içinde işveren değiştirip her ikisinden de brüt 70 bin lirayı aşan ücret geliri elde edenlerin gelecek yıl mart ayında beyanname doldurması gerekiyor. Tek işverene bağlı olmakla birlikte bu yılki brüt ücreti 880 bin lirayı aşanlar da mart ayında beyanname verecekler.

2020 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan tebliğde kamu çalışanları için kolaylık sağlandı. Birden fazla kamu kurumundan maaş alan veya kamu kurumları arasında nakil yapanlar açısından kolaylık sağlamak amacıyla “genel yönetim” kapsamındaki kamu idareleri “tek işveren” sayıldı. “Genel yönetim” ifadesi, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler ile bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları kapsıyor.


KAMUDA “TEK İŞVEREN” UYGULAMASI DARALTILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliği ile kamudaki “tek işveren” uygulaması, “genel bütçe” kapsamındaki kamu idareleri ile sınırlandırıldı. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun (I) sayılı cetvelinde sayılan kuruluşlardan oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, yargı organları, bakanlıklar vs genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında yer alıyor. Tebliğe göre, sadece genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri “tek işveren” kabul edilecek.

Bunlara bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar, sosyal güvenlik kurumları (SGK, İŞKUR), üniversiteler, Karayolları, Devlet Tiyatroları, Orman Genel Müdürlüğü gibi özel bütçeli kurumlar ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar tek işveren kapsamından çıkartıldı.

HUZUR HAKKI PARASI ALANLAR:

Bakanlıkta çalışan bir kişi, aynı bakanlığın 5018 Sayılı Kanun’un (I) sayılı cetvelinde yer almayan bağlı kuruluşundaki yönetim kurulu üyeliğinden dolayı huzur hakkı elde ediyorsa, iki ayrı yerden alınan ücret ayrı vergilendirilecek. 70 bin lira sınırının aşılması halinde beyanname doldurulması gerekecek. Önceki tebliğe göre böyle bir durumda beyanname verilmesi gerekmiyordu.

İKİ FARKLI BAKANLIKTAN ÜCRET ALANLAR:

A bakanlığında çalışmakta olan kişi B bakanlığında oluşturulan bir komisyon üyeliğinden dolayı ücret alırsa, iki ayrı bakanlık söz konusu olmasına rağmen tek işveren kabul edilecek.

Haberturk

 

DİĞER HABERLER
Seçimden bir gün sonra okullar tatil mi olacak? 1 Nisan 2024 Pazartesi okullar tatil mi?

Seçimden bir gün sonra okullar tatil mi olacak? 1 Nisan 2024 Pazartesi okullar tatil mi?

12-02-2024 - SORU-CEVAP

İkinci dönem okullar hangi günler tatil olacak?

İkinci dönem okullar hangi günler tatil olacak?

28-01-2024 - SORU-CEVAP

Liselerde sınıf tekrarı (sınıfta kalma) geri mi geldi?

Liselerde sınıf tekrarı (sınıfta kalma) geri mi geldi?

25-01-2024 - SORU-CEVAP

Liselerde 5 gün devamsızlık yapan teşekkür, takdir belgesi alamıyor mu?

Liselerde 5 gün devamsızlık yapan teşekkür, takdir belgesi alamıyor mu?

17-01-2024 - SORU-CEVAP

Ek ders ücretlerinin geç ödenmesi hak kaybına sebep  olur mu?

Ek ders ücretlerinin geç ödenmesi hak kaybına sebep olur mu?

08-01-2024 - SORU-CEVAP