Okul öncesinde hedef yüzde 100

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığın 2023 yılı hedeflerine ilişkin bir değerlendirmede bulunarak, "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklarımızın geleceği için, eğitim sistemimizi daha da iyi noktalara getirmek için durmadan çalışacağız.

 

Tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları yüzde 99 ve üzerine çıkacak

Bakan Özer, "2023 hedeflerimiz doğrultusunda erken uyarı ve takip sistemi sayesinde tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 99 ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Çırak ve kalfa sayısı 1 milyon 500 bin olacak

Mesleki eğitimin güçlendirilmesi kapsamında mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfa sayısının 7 kat artışla 1 milyon 200 bine ulaştığını kaydeden Özer, gelecek yıl için bu sayının 1 milyon 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 

200 milyon yardımcı kaynak ücretsiz olarak dağıtılacak

Bakan Özer, "2023 yılında 200 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtmayı hedefliyoruz." dedi.

 

Kapalı bulunan tüm köy okulları yeniden açılacak

Bakan Özer: “2023 yılında kullanılmayan tüm köy okullarını köy yaşam merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Yaz okulu uygulaması devam edecek

Özer, 2023 yılında da yaz okulu uygulamasına devam edileceğini ayrıca sömestr tatilinde de öğrencilerin bu eğitimden ücretsiz yararlanabileceklerini kaydetti.

 

İçeriği daha da zenginleşecek ÖDS, tüm sınıflara hitap edecek

Özer, şunları söyledi: "Bu platform, öğrencilerin farklı alanlardaki öğrenme eksiklerini belirleyerek bu eksiklikleri giderecek doğru materyallere yönlendirme sağlıyor. Bu nedenle ÖDS'nin içeriği 2023 yılında daha da zenginleştirilecek ve tüm sınıfları kapsayacak şekilde genişleyecek."

 

5 milyon öğrenci ücretsiz yemek imkânından faydalanacak

Özer, "Özellikle okul öncesindeki öğrencilerimize öncelik vererek bu sayıyı 1,8 milyona çıkardık. 2023 yılının sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerimizin ücretsiz yemek desteğinden yararlanmasını sağlayacağız. Böylece ücretsiz yemek desteğinden faydalanan öğrenci sayısını 5 milyonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz." dedi.

 

Kitap sayısı 150 milyon olacak

Özer, "Okul kütüphanelerindeki kitap sayısı 28 milyondan 110 milyona yükseltildi. 2023 yılında okuma kaynakları zenginleştirilerek okullardaki kitap sayısını 150 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

 

Tüm liselerin imkânları iyileştirilecek

Özer, okullar arası imkân farklılıklarının azaltılmasına yönelik uygulanan projelerin 2023 yılında da devam edeceğini ifade ederek Ortaöğretimde 10.000 Okul Projesi kapsamında liselerin tamamının imkânlarının iyileştirileceğini kaydetti.

 

Hedef, 10 bin ürünün tescili

Mahmut Özer, fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda ise şunları söyledi: "2022 yılında 8 bin 300 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili sağlandı. Bu ürünlerin 162 tanesi ticarileştirildi. 2023 yılında 10 bin ürünün tescilinin alınması ve en az yüzde 5'inin ticarileştirilmesini hedefliyoruz." dedi.

 

Halk eğitim kurslarından 15 milyon vatandaş yararlanacak

Özer: "2023 yılında halk eğitim merkezlerinden 15 milyon vatandaşın yararlanması sağlanacak.."

 

Aile Okulu projesinden 2.5 milyon aile yararlanacak

Bakan Özer, 2023 yılında 2,5 milyon ailenin bu eğitimlerden yararlanmasının hedeflendiğini belirtti.

 

Öğretmenlik Meslek Kanunu, yeni düzenlemelerle iyileştirilecek

Bakan Özer "Öğretmenlik Meslek Kanununda 2023 yılında yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili ilave iyileştirmelerin yapılması hedefleniyor."

 

Tüm ilçelere engelli halk eğitim merkezi

Özer, Engelli halk eğitim merkezleri kurulduğunu; erişimi kolaylaştırmak amacıyla engelli vatandaşların ve ebeveynlerin bu merkezlere ulaşımlarının ücretsiz gerçekleştirildiğini ifade eden Özer, 81 ilde kurulan merkezlerin 2023 yılında tüm ilçelere yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.

 

Tüm ilçelere BİLSEM

Özer, “2023 yılı itibarıyla RAM sayısını 300'e çıkaracaklarını” belirtti.

 

Tüm okullar çevre dostu olacak

Özer, “2023 yılında ise tüm okulların çevre dostu olması sağlanacak. Ayrıca, 2023 yılında okullarda enerji tasarrufunu sağlamak için en fazla enerji tüketen 1.000 okula toplam 60 MW'lık üretim gerçekleştirecek çatı üstü GES kurulacak." dedi. (MEB)